Hulpverleners rond het jonge kind krijgen steeds vaker te maken met gezinnen met een andere culturele achtergrond. Er zijn veel andere gewoontes en dit leidt al snel tot misverstanden of advisering die niet aansluit. In een serie zelfinterviews met ouders uit tien verschillende culturen willen wij hier aandacht voor vragen. Plus de do’s & dont’s op een rij zetten.

Voor dit project, een initiatief van IMH-specialist Marilene de Zeeuw, cultureel antropoloog Eva Van Ooijen en VROEG, zoeken we hulp. Wie kent een moeder of vader die hieraan mee wil werken? Wat ook kan is dat je als ouder en hulpverlener met een andere culturele achtergrond de interviews bij jezelf afneemt. We denken aan deze meest voorkomende culturen in Nederland: Marokko, Suriname, (voormalige) Nederlandse Antillen, Turkije, Zuid-Afrika, China, Polen, Syrië, Duitsland, Indonesië, Groot-Brittannië.

Raamwerk vragen

De vragen luiden als volgt, maar hier mag naar eigen inzicht op worden voortgeborduurd.
Wat heb jij uit jouw cultuur meegekregen als het gaat om:

  1. Huilen en troosten?
  2. Manier van dragen/tillen?
  3. Borstvoeding, flesvoeding en kolfrecht?
  4. Eetgewoonten en eetwensen?
  5. Zindelijkheid?
  6. Slaapgewoonten bij baby’s en peuters?
  7. De plek en de taak van resp. de moeder en de vader?
  8. Manieren van gedrag corrigeren, bestraffen en belonen – wat werkt volgens jou?
  9. Omgaan met ziekte, medicatie en inentingen?
  10. Houding ten opzichte van zelf spelen?

Interactiemomenten

Het is leuk als je tijdens het filmen ook interactie laat zien tussen jou én je jonge kind terwijl jullie dagelijkse dingen aan het doen zijn. Denk aan:

  1. In bad of de douche
  2. Een eet- of voedingsituatie
  3. Een slaapsituatie
  4. Een familiesituatie
  5. Vervoer van de baby of peuter
  6. Huilen en troosten
  7. Zindelijkheid

Filmen met mobiele telefoon

De antwoorden mogen gewoon worden gefilmd door middel van selfies op je mobiele telefoon. De filmpjes hoeven niet in één opname te zitten: het mag ook filmpje voor filmpje. We willen de antwoorden én de interactie per onderwerp bij elkaar in beeld brengen om zo Nederlandse hulpverleners in de ouder-kindzorg meer inzicht te geven in culturele variaties. Vervolgens gaan we hier bekendheid aan geven via sociale media en de VROEG-kanalen zodat hulpverleners meer vertrouwd raken met andere gewoonten in de ouder-kindzorg.

Meedoen

Heb je zin om tijd en energie te stoppen in dit project? Mail dan naar vroeg@dgcommunicatie.nl en we geven je meer informatie.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan