De term hoogsensitief is de afgelopen jaren razend populair geworden. Ouders googelen massaal op “HSP kind”, zelftests worden gedeeld in Facebookgroepen, en de markt voor coaching, hulpmiddelen en opvoedboeken floreert. Het is een herkenbaar en soms troostrijk label. Maar het is ook een wetenschappelijk betwist en commercieel geëxploiteerd begrip.
Hoewel de term oorspronkelijk is geïntroduceerd door psycholoog Elaine Aron (1997), waarschuwt zij zelf inmiddels voor het klakkeloos gebruik ervan. Wetenschappers als Michael Pluess en collega’s (2018) tonen aan dat zintuiglijke gevoeligheid niet zwart-wit is – maar een dimensioneel kenmerk van temperament. Kortom: gevoeligheid komt voor in gradaties, bij álle kinderen. Het is geen diagnose, en vraagt om nuance.
Prikkelgevoeligheid bij jonge kinderen
Tegelijk signaleren jeugdprofessionals een groeiend aantal ouders dat worstelt met prikkelgevoeligheid bij jonge kinderen. Wanneer is er sprake van ‘normale’ variatie in zintuiglijke verwerking? En wanneer vraagt een kind echt iets anders van zijn omgeving?
Op 5 juni tussen 19.30 en 21 uur delen Miriam Hufen en Chantal O’Dwyer in het volgende MinNultotVijf webinar wetenschappelijk onderbouwde en praktijkgerichte inzichten over prikkelgevoeligheid bij jonge kinderen. Ze bespreken of we al op jonge leeftijd van hoogsensitiviteit kunnen spreken en hoe we ouders en kinderen kunnen ondersteunen bij vragen over prikkels en prikkelverwerking.
Ondersteuning
Steeds vaker worden jonge kinderen gelabeld als “hypersensitief” of “hooggevoelig.” In plaats van labels te gebruiken, willen Miriam en Chantal ouders en zorgprofessionals ondersteunen met praktische en wetenschappelijk onderbouwde inzichten over prikkelverwerking. Hoe kun je als ouder of zorgprofessional beter afstemmen op de zintuigen en behoeften van het kind, zonder meteen te labelen? Ze leren je hoe je het sensorisch profiel van een kind kunt begrijpen en hoe je de omgeving en jezelf kunt afstemmen op wat het kind nodig heeft.
- Wat betekenen termen zoals HSP (hooggevoeligheid), hoogsensitiviteit en hyperresponsiviteit?
- Wanneer is zintuiglijke gevoeligheid normaal, en wanneer moet er wellicht meer aandacht zijn?
- Hoe maak je het onderscheid tussen een hoogsensitief kind of een kind dat overprikkeld is?
- Hoe kunnen we zintuigen en prikkelverwerking benutten in de zorg voor jonge kinderen en welke prikkelverwerkingsproblemen vragen om extra aandacht?
Om ouders goed te kunnen ondersteunen tonen ze hoe je als professional gefundeerde informatie kunt geven zonder kinderen of ouders direct te labelen. Ze vertellen wat de rol van (co)regulatie via de zintuigen is en hoe je ouders concrete handvatten kunt bieden voor het omgaan met prikkelgevoeligheid.
Als professional leer je hoe ouders kunnen aansluiten bij het sensorisch profiel van hun kind, wat de zin en onzin is van hulpmiddelen zoals koptelefoons, verzwaringsslaapzakjes en white noise. En hoe je de omgeving juist sensorisch waardevol en ondersteunend kan maken voor een kind.
Webinar: Hoogsensitief of prikkelgevoelig?
Donderdag 5 juni 2025
19.30 – 21.30 uur
Online | € 29,95 of gratis met abonnement op MinNultotVijf
In dit live webinar delen Miriam Hufen (ergotherapeut) directeur AKK Anders Kijken naar Kinderen en Chantal O’Dwyer-Huiskes (neuropsycholoog), docent bij AKnK hun kennis en praktijkervaring over prikkelverwerking bij jonge kinderen.
Alvast inlezen?
* Aron, E. N. (1997). The Highly Sensitive Person. Broadway Books.
* Pluess, M. et al. (2018). Environmental sensitivity in children: Development of the Highly Sensitive Child Scale and identification of sensitivity groups. Developmental Psychology, 54(1), 51–70.