Eén op de drie pas bevallen moeders (34%) ziet het liefst dat de verloskundige of gynaecoloog non-stop bij de bevalling aanwezig is. Ook is er grote behoefte om tijdens de hele zwangerschap door dezelfde persoon te worden geholpen. Dat blijkt uit onderzoek van Ouders van Nu en EenVandaag dat werd gehouden onder bijna 10.000 pas bevallen moeders.

Onder de vrouwen die thuis bevielen, lag dat cijfer zelfs nog iets hoger. Van hen wil 42 procent dat de verloskundige continu aanwezig is tijdens de bevalling. Veel van de respondenten stellen dat het een veilig gevoel geeft als er iemand in de buurt is voor als het nodig is, zelfs ‘al doet ze niks’.

Onvoldoende begeleiding

Van de vrouwen die vanwege een medische indicatie in het ziekenhuis moesten bevallen, ervaarde één op de vijf (18%) de hoeveelheid begeleiding tijdens haar bevalling als onvoldoende. Een bijna even grote groep (16%) stelt ook dat er onvoldoende met hen en hun partner is gecommuniceerd over het verloop van de bevalling. Voor veel van deze vrouwen zorgde het feit dat de gynaecoloog en/of verloskundige niet continu aanwezig was voor stress en spanningen. Ze wisten niet goed wat er ging gebeuren en hadden het gevoel dat ze aan hun lot werden overgelaten. Wel tonen de meeste nieuwe moeders (84%) zich tevreden over hoe lang de verloskundige of gynaecoloog uiteindelijk aanwezig was tijdens hun bevalling.

Onzekerheid & stress

‘Ik vond het heel vervelend dat op sommige momenten dat wij de verloskundige nodig hadden, ze niet beschikbaar was omdat ze bij een andere bevalling aanwezig was’, aldus een respondent. ‘Dit gebeurde eerst bij de verloskundige uit onze praktijk en later toen de bevalling medisch werd, gebeurde dit ook in het ziekenhuis. Het voelde naar en zorgde voor onzekerheid en stress’, schrijft een moeder die vorig jaar een baby kreeg.

Een andere moeder uit het onderzoek geeft aan: ‘De verloskundigen liepen verschillende kamers langs en bleven steeds maar even. Daarnaast heb ik veel verschillende gezichten gezien. Niet fijn, want niet iedereen kon antwoord geven op mijn vragen. Daardoor wist ik niet waar ik aan toe was.’

Geen wisseling van de wacht

Naast non-stop begeleiding zouden Nederlandse vrouwen het liefst de hele zwangerschap door dezelfde persoon worden geholpen. Ruim driekwart (78%) van de kersverse moeders in het onderzoek gaf aan dat ze graag zouden zien dat degene die haar tijdens de zwangerschap begeleidde, ook de persoon is die er tijdens de bevalling bij is. ‘Het is zo’n intiem moment en ik vond het best eng. Het is fijn als er dan iemand naast je staat die je kent en niet iemand die je nog nooit hebt gezien. Je moet je op je gemak voelen’, laat een deelnemer uit het onderzoek weten.

Tegelijk is er ook begrip dat dit niet altijd mogelijk is. ‘Ik snap natuurlijk wel dat dit niet te voorkomen is, bijvoorbeeld als je onverwacht medisch wordt en naar een gynaecoloog toe moet’, schrijft iemand. ‘Maar ik kreeg tijdens mijn bevalling een verloskundige uit mijn eigen praktijk die net terug was van zwangerschapsverlof en die ik nog nooit had gezien. Dat vond ik wel even balen toen mijn vliezen braken.’

Onderzoeksrapport ‘Zorg en pijnbestrijding bij de bevalling’ >>

Bron: oudersvannu.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan