Groepsprogramma Dappere Dino’s bij scheiding effectief

0
442

Dappere Dino’s is een preventief groepsprogramma voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar van wie de ouders gescheiden zijn. Doel is kinderen om emotionele en gedragsproblemen als gevolg van de scheiding zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het programma is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als ‘effectief volgens eerste aanwijzingen’ en wordt opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies (DEI) van het Nederlands Jeugdinstituut

Een scheiding is voor het hele gezin een ingrijpende gebeurtenis. Om kinderen daarbij te helpen, heeft TNO het programma Dappere Dino’s ontwikkeld. Gedurende 12 bijeenkomsten ervaren kinderen van 6 tot en met 8 jaar (groep 3 en 4 basisschool) steun van leeftijdgenoten en leren zij vaardigheden in probleem oplossen, zodat ze beter kunnen omgaan met hun gevoelens rondom scheiding. Ze ontdekken dat de scheiding niet hun schuld is en dat al hun gevoelens normaal en begrijpelijk zijn.

De speciaal opgeleide trainer en co-trainer werken veel met ‘groepsdino’ Rex, een handpop in dezelfde leeftijd als de kinderen, die hen vertelt hoe hij omgaat met de scheiding van zijn eigen ouders. Via een intake, nieuwsbrieven, een werkboekje van de kinderen en een facultatieve ouderbijeenkomst worden ouders bij het programma betrokken.

Uit door ZonMw gefinancierd onderzoek bleek dat dit groepsprogramma succesvol preventieve steun biedt aan 6- tot 8-jarige scheidingskinderen. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de ‘Alles is gezondheid’-pledge van Jeugdformaat en TNO.

Meer weten?

Over het onderzoek naar de pledge Dappere Dino’s: Project Dappere Dino’sFactsheet Dappere Dino’s
www.dapperedino.nl
www.tno.nl/scheiding
ZonMw-thema (Vecht)scheiding
Databank Effectieve Interventies (NJi)

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here