Dappere Dino’s is een preventief groepsprogramma voor kinderen van 6 tot en met 8 jaar van wie de ouders gescheiden zijn. Doel is kinderen om emotionele en gedragsproblemen als gevolg van de scheiding zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Het programma is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als ‘effectief volgens eerste aanwijzingen’ en wordt opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies (DEI) van het Nederlands Jeugdinstituut

Een scheiding is voor het hele gezin een ingrijpende gebeurtenis. Om kinderen daarbij te helpen, heeft TNO het programma Dappere Dino’s ontwikkeld. Gedurende 12 bijeenkomsten ervaren kinderen van 6 tot en met 8 jaar (groep 3 en 4 basisschool) steun van leeftijdgenoten en leren zij vaardigheden in probleem oplossen, zodat ze beter kunnen omgaan met hun gevoelens rondom scheiding. Ze ontdekken dat de scheiding niet hun schuld is en dat al hun gevoelens normaal en begrijpelijk zijn.

De speciaal opgeleide trainer en co-trainer werken veel met ‘groepsdino’ Rex, een handpop in dezelfde leeftijd als de kinderen, die hen vertelt hoe hij omgaat met de scheiding van zijn eigen ouders. Via een intake, nieuwsbrieven, een werkboekje van de kinderen en een facultatieve ouderbijeenkomst worden ouders bij het programma betrokken.

Advertentie

Uit door ZonMw gefinancierd onderzoek bleek dat dit groepsprogramma succesvol preventieve steun biedt aan 6- tot 8-jarige scheidingskinderen. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de ‘Alles is gezondheid’-pledge van Jeugdformaat en TNO.

Meer weten?

Over het onderzoek naar de pledge Dappere Dino’s: Project Dappere Dino’sFactsheet Dappere Dino’s
www.dapperedino.nl
www.tno.nl/scheiding
ZonMw-thema (Vecht)scheiding
Databank Effectieve Interventies (NJi)

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan