Gratis e-learning over taalstimulering door voorlezen voor kraamverzorgenden

0
227

Kraamverzorgenden leren hoe zij ouders bewust kunnen maken van het belang van voorlezen. Plus de rol die ouders bij de taalontwikkeling van het jonge kind hebben naar voren brengen. Met die doelen voor ogen heeft de Stichting Lezen voor kraamverzorgenden een gratis, geaccrediteerde e-learning ontwikkeld.

Voorlezen beïnvloedt het leesplezier en de taalontwikkeling positief. Ook draagt voorlezen  bij aan het terugdringen van laaggeletterdheid. Dat begint al op heel jonge leeftijd. De kraamverzorgende kan ouders bewust maken van het belang van voorlezen. Het stimuleren van voorlezen De gratis e-learning Taalstimulering door voorlezen ondersteunt de kraamverzorgende bij het stimuleren van ouders in het voorlezen aan hun jonge kind. Stichting Lezen heeft deze ontwikkeld in het kader van het programma BoekStart

Praten

Esther van Naviva Kraamzorg: ‘Als je als kraamverzorgende contact maakt met de baby door te praten, bijvoorbeeld als je de baby vertelt dat je hem uit de wieg haalt, dan geef je een goed voorbeeld aan ouders. Voor sommige ouders is het praten echt nieuw. Het is vervolgens heel krachtig als de kraamverzorgende ouders ook vertelt hoe plezierig voorlezen aan baby’s al kan zijn.’

Opbouw en aanmelden e-learning

De e-learning heeft een opbouw waarbij eerst aandacht is voor theorie en aan de hand van (wetenschappelijk) onderzoek. Vervolgens wordt middels gerichte informatie, praktische tips, filmfragmenten en voorbeelden de verbinding gelegd met de dagelijkse praktijk van kraamverzorgenden en hun rol in de leesbevordering.

Onderdelen van de e-learning zijn: Introductie, Belang van voorlezen, Leesontwikkeling, Werkwijze BoekStart en Advies en voorlichting. Aan de totstandkoming van de e-learning heeft Naviva Kraamzorg meegewerkt.

De e-learning is te vinden in het LMS-systeem van het Kenniscentrum Kraamzorg. Het naslagwerk bij de e-learning is hierte vinden.

Meer informatie

Voor meer informatie over inhoud van de e-learning kun je contact opnemen met Marijke Bos van Stichting Lezen(mbos@lezen.nl).
Voor meer (technische) informatie over de kraamzorg leeromgeving kun je contact opnemen met het Kenniscentrum Kraamzorg (088-0076300).

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here