Bij Preventieve Dyslexiezorg wordt er meteen gehandeld als zich opvallende signalen van lees- en spellingproblemen voordoen. Zorgprofessionals en onderwijsprofessionals voeren de gespecialiseerde aanpak samen uit. Een boek, gratis te downloaden, doet de ins & outs van de methodiek uit de doeken.

In de standaard-dyslexiezorg geldt dat kinderen eerst ernstig en langdurig vastlopen. Vaak moeten zij twee jaar of langer wachten voor ze relatief dure specialistische hulp kunnen krijgen. In het boek Preventieve Dyslexiezorg wordt het over een andere boeg gegooid. Het boek, met als ondertitel ‘Eerder, beter en kosteneffectiever’, is geschreven door dr. Ria Kleijnen.

Preventieve aanpak

Dyslexiespecialisten uit de zorg en onderwijsprofessionals werken in een vroeg stadium (groep 2, 3, 4) op de werkvloer samen aan een preventieve aanpak. In het Preventieve Dyslexietraject (PD) zijn na 6 maanden de ernst, hardnekkigheid en eventuele andere problematiek loepzuiver vast te stellen. Voor alleen de kinderen die het daadwerkelijk nodig hebben, volgt vervolgens verwijzing naar de vergoede zorg.

Drie delen

Het boek is bedoeld voor professionals in onderwijs en zorg, ouders, beleidsmakers, bestuurders, opleidingen en wetenschap. Voor iedere geïnteresseerde geeft Deel 1 (Beschrijvingskader) inzicht in de gelaagde PD-methodiek. Deel 2 (Praktijk) geeft daarnaast handvatten voor degenen die in hun eigen context de uitvoering en implementatie ter hand willen nemen. Deel 3 (Theorie) beschrijft de conceptuele en (praktijk)wetenschappelijke onderbouwing.

Gratis downloaden

De auteur. dr. Ria Kleijnen is taalkundige, projectleider Dyslexie in transitie, kwartiermaker Dyslexie Centraal én oud-bestuurslid van de LBRT. Het boek is gratis te downloaden op Dyslexie Centraal, maar tevens als fysiek boek te bestellen.

Meer weten over het boek? Lees dan de brochure.

Bron: lbrt.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek Vroeg

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van moeder en kind? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan