Vanaf de vroege zwangerschap is het schildklierhormoon essentieel voor de hersenontwikkeling van de foetus. Al langer is bekend dat een tragere schildklier tijdens de zwangerschap kan leiden tot ADHD-symptomen bij het kind. Er zijn echter geen aanwijzingen voor associaties met ander probleemgedrag.
Dat blijkt uit een nieuwe ABCD-studie waarover Captise.nl bericht. Gedurende het eerste trimester is de foetus niet in staat om zelf thyroxine te produceren en is afhankelijk van de toevoer van de moeder via de placenta. Het is bekend dat moeders met een tragere schildklier vroeg in de zwangerschap een verhoogde kans hebben op het krijgen van kinderen met vertraagde cognitieve ontwikkeling en ADHD-symptomen. Of dit ook voor ander probleemgedrag geldt, is niet bekend. Met het huidige onderzoek hebben we bekeken welke gevolgen een vertraagde schildklier heeft op ander probleemgedrag bij het kind.
ABCD-studie
Voor deze studie zijn 2.000 kinderen uit de regio Amsterdam vanaf de vroege zwangerschap gevolgd. Deze kinderen maakten deel uit van de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development cohort). Bij hun moeders is aan het eind van het eerste trimester bloed afgenomen ter bepaling van de schildklierfunctie. Probleemgedrag werd geëvalueerd op de leeftijd van 5-6 jaar met behulp van de Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ), welke informatie geeft over de aanwezigheid van ADHD, gedragsproblemen, emotionele problemen, problemen in de relaties met leeftijdsgenoten en gebrek aan prosociaal gedrag. De SDQ werd zowel afgenomen bij de moeders als bij de leerkrachten.
Resultaten bevestigt eerdere studies die een verband vonden tussen een tragere schildklier tijdens de zwangerschap en ADHD-symptomen. Onze studie voegt toe dat er geen aanwijzingen zijn voor associaties met ander probleemgedrag.
Maternal hypothyroxinaemia in early pregnancy and problem behavior in 5- year-old offspring