Jonge kinderen hebben vaak moeite met het volgen van een gesprek in een rumoerige omgeving. Dat komt omdat bepaalde hersenverbindingen nog niet volgroeid zijn. Dit betekent onder meer dat kinderen baat hebben bij een stille leeromgeving.

Het cocktail-party-effect is de naam voor het vermogen van onze hersenen om in een rumoerige omgeving de woorden van de persoon tegenover ons uit andere stemmen te filteren. Kinderen kunnen dat minder goed dan volwassenen, zo blijkt uit eerdere studies. Maar waarom? Belgische wetenschappers zochten het uit. Hun resultaten zijn te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neuroscience.

De stem volgen

De hersenen van een volwassene volgen precies de frequentie van de stem van de gesprekspartner, zagen de onderzoekers op de hersenscans. “Maar de hersenen van kinderen blijken daar absoluut niet toe in staat te zijn”, legt Evelien Carrette van het Universitair ziekenhuis Gent uit.

Bij volwassenen is dit volgen van de stem een automatisme, terwijl kinderen er hard voor moeten werken. Dat is vooral het gevolg van het feit dat een kinderbrein minder verbindingen tussen hersencellen heeft. Carrette: “Die verbindingen zijn tot het tiende levensjaar nog niet sterk genoeg om cocktail-noise te filteren”.

Lessen voor onderwijs

Uit deze ontdekking zijn volgens Carrette lessen te trekken voor het onderwijs. “Dit onderzoek laat zien dat een stille leeromgeving belangrijk is voor jonge leerlingen. Als een klas rumoerig is, kunnen we niet verwachten dat een leerling uit dat rumoer de opdracht van een leerkracht kan filteren.”

Beluister de postcast over het onderzoek op nporadio1.nl >>

Bron: nporadio1.nl

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan