Datum: 09-02-2024
Tijd: 10:00 - 12:00
Locatie: online
Slapen / Slaapproblemen | webinar

In de kinder- en jeugdpsychiatrie voor 0-6 jarigen (ambulant en dagkliniek) van het UZ Gent worden kinderen vaak aangemeld omwille van gedrags- en emotionele regulatiemoeilijkheden en/of een vermoeden van een ontwikkelingsstoornis. De primaire aanmeldklachten zijn zelden slaapproblemen, maar bij doorvragen blijkt toch dat een belangrijk percentage kinderen daar moeilijkheden mee heeft. Dit webinar dat gegeven wordt door Isabel de Groote gaat daar dieper op in.

VROEG heeft haar in 2022 geïnterviewd, in verband met een lezing die ze gaf. Klik hier

Eén of meerdere dutjes

Vaak slapen deze kinderen te weinig (‘s nachts en/of overdag) en hebben ze heel veel hulp nodig om in- en/of door te slapen. Hoewel ouders er soms niet meteen een hulpvraag over hebben, zetten we zelf in onze dagkliniek consequent in op slaap overdag. Slaap zien we als een onderdeel van een breder plan rond regulatie van gedrag en emoties, als een essentieel onderdeel van de ontwikkeling. Bij baby’s en peuters baseren we ons op literatuur rond de zogenaamde ‘wakkertijden’. Niet zelden betekent dat ook het herintroduceren van één of meerdere dutjes overdag, tot de leeftijd van 3 à 4 jaar.

Gedragsveranderingen

Zodra het kind ook ’s nachts beter slaapt, geven ouders vaak aan dat ze bijkomend opmerkelijke gedragsveranderingen zien. Het kind kent doorgaans minder (intense) woedebuien, is vrolijker, kan vaak beter zelfstandig spelen en leeftijdsadequate scheiding van ouders aan. Voedingen/eten verloopt ook vaak beter.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit webinar, klik hier

  • Deel dit evenement
Startdatum:
09-02-2024
Einddatum:
09-02-2024
Tijd:
10:00 - 12:00
Locatie:
online
AdvertentieAbonneer je op onze gratis nieuwsbrief
Datum: 09-02-2024
Tijd: 10:00 - 12:00
Locatie: online
Slapen / Slaapproblemen | webinar
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan