Ernstige aangeboren afwijkingen zien bij 20 weken zwangerschap

1
2449
echo tijdens zwangerschap

Het merendeel van de ernstige aangeboren afwijkingen kan al voor de 20-ste zwangerschapsweek worden gediagnosticeerd. Wel vereist dit gerichte training van de echoscopisten in het beoordelen van de gehele foetale anatomie.

Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het proefschrift worden de resultaten gepresenteerd van een aantal studies naar de effectiviteit van de 20-weken echo met betrekking tot het opsporen van een aantal ernstige congenitale afwijkingen.

Prenatale screening

Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van data van twee van de acht regionale centra voor prenatale screening, in de regio van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum in Groningen, Nederland. De gemiddelde deelname aan de 20-weken echo was 93%.

Bevindingen

Meer dan 60% van de geselecteerde ernstige aangeboren afwijkingen werd ten tijde van de 20-weken echo gezien. Wanneer alleen die casussen worden meegenomen die nog niet tijdens het eerste trimester werden gediagnosticeerd, stijgt dit percentage zelfs naar 80%. Aangeboren hartafwijkingen en een schisis worden het vaakst gemist tijdens de 20-weken echo. Wanneer echoscopisten die dateringsecho’s uitvoeren worden getraind in het beoordelen van de gehele foetale anatomie, kan de meerderheid van ernstige aangeboren afwijkingen al voorafgaande aan de 20-weken echo worden gediagnosticeerd (uitgezonderd die afwijkingen zich later in de zwangerschap ontwikkelen).

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

 

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Ik vond iedere echo wel spannend. Je wacht toch altijd op geruststellende woorden van de echoscopist dat alles goed is. Naar mate de baby groeit worden de echo’s ook steeds minder overzichtelijk en zie je juist veel meer details.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here