Het merendeel van de ernstige aangeboren afwijkingen kan al voor de 20-ste zwangerschapsweek worden gediagnosticeerd. Wel vereist dit gerichte training van de echoscopisten in het beoordelen van de gehele foetale anatomie.

Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het proefschrift worden de resultaten gepresenteerd van een aantal studies naar de effectiviteit van de 20-weken echo met betrekking tot het opsporen van een aantal ernstige congenitale afwijkingen.

Prenatale screening

Voor dit onderzoek werd gebruik gemaakt van data van twee van de acht regionale centra voor prenatale screening, in de regio van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Universitair Medisch Centrum in Groningen, Nederland. De gemiddelde deelname aan de 20-weken echo was 93%.

Bevindingen

Meer dan 60% van de geselecteerde ernstige aangeboren afwijkingen werd ten tijde van de 20-weken echo gezien. Wanneer alleen die casussen worden meegenomen die nog niet tijdens het eerste trimester werden gediagnosticeerd, stijgt dit percentage zelfs naar 80%. Aangeboren hartafwijkingen en een schisis worden het vaakst gemist tijdens de 20-weken echo. Wanneer echoscopisten die dateringsecho’s uitvoeren worden getraind in het beoordelen van de gehele foetale anatomie, kan de meerderheid van ernstige aangeboren afwijkingen al voorafgaande aan de 20-weken echo worden gediagnosticeerd (uitgezonderd die afwijkingen zich later in de zwangerschap ontwikkelen).

AdvertentieVroeg-congres artikel

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieNomineren Vroegwerker
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeglezing - artikel

"*" geeft vereiste velden aan