Early Life Stress kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid, nu en straks. Het kan zorgen voor serieuze problemen zoals hart- en vaatziekten, burn-out, eetstoornissen, darmklachten, depressie en verslavingen. Dat blijkt uit Nederlands literatuuronderzoek. De uitkomsten bieden veel aangrijpingspunten voor preventie en onderzoek.

Nadat in heel Nederland werd gesproken, geschreven en gediscussieerd over het AD voorpaginanieuws ‘Test dreumesen al op stress’, hebben het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en de Universiteit van Maastricht een Nederlands literatuuronderzoek naar Early Life Stress (chronische stress tijdens het opgroeien). De uitkomsten van het literatuuronderzoek laten ons zien dat gezondheidsproblemen, ook op latere leeftijd, kunnen een gevolg zijn van chronische stress in de kindertijd.

Download het literatuuronderzoek >

Bekijk de video over Early Life Stress >

Vervolgstappen

Met alleen literatuuronderzoek zijn we er niet. Meer onderzoek en duiding, een brede maatschappelijke discussie, samenwerking en preventieve aanpak is nodig om ervoor te zorgen dat kinderen zo gezond, veilig en kansrijk mogelijk opgroeien.

Het NCJ heeft initiatief genomen en in samenwerking met onder andere het Universitair Medisch Centrum Groningen, Radboud Universiteit, Universiteit Maastricht, Erasmus MC, Universiteit Twente en TNO een onderzoeksaanvraag ingediend bij de Nationale Wetenschapsagenda (NWA route). Het Healthy Early Life Start (HEALS) onderzoek richt zich op het vinden van nieuwe wegen om Early Life Stress te signaleren en te voorkomen.

Samen de schouders eronder

Iets doen aan Early Life Stress is een noodzaak. Alle kinderen verdienen het om gezond, veilig en kansrijk op te groeien. Daarbij is het belangrijk zo vroeg mogelijk aandacht te hebben voor het leren omgaan met stress als gezond onderdeel van een kinderleven tijdens het opgroeien. Het signaleren en helpen voorkomen van chronische (toxische, schadelijke) stress bij kinderen tijdens het opgroeien vraagt om een gezamenlijke, effectieve aanpak.

Samenwerken is belangrijker dan ooit, zowel in het gezamenlijk uitvoeren van onderzoek als in het praktisch toepasbaar maken voor het veld. Dit vraagt om vernieuwende aanpakken en technieken. Leefstijl van ouders van nu, de opvoedstijl van nu en ook de leefstijl van kinderen zelf is veranderd. Ouders en jeugd verdienen onze steun bij het vinden van antwoorden op deze vraagstukken.

JGZ Preventieagenda

Om de gezondheid en ontwikkelingskansen van alle kinderen te bevorderen, is een landelijke, sectorbrede jeugdgezondheidszorg (JGZ) agenda ontwikkeld: de JGZ Preventieagenda. Via de pijlers hechting, ouderschap, weerbaarheid en gezondheid wordt ingezet op maatschappelijke uitdagingen (zoals kindermishandeling, schoolverzuim en armoede) die een bedreiging kunnen zijn voor de gezonde en veilige ontwikkeling van kinderen.

Verder lezen

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan