Recensie: ‘Breek de stilte’ door Sylvia van der Salm

De stilte rondom de onbekende angststoornis selectief mutisme, waarbij een jong kind in bepaalde situaties niet praat, doorbreken. Met dat doel voor ogen beschrijft Eustache Sollman in ‘Breek de stilte’ helder en uitgebreid wat selectief mutisme is en hoe we deze kinderen het beste kunnen begeleiden. Zijn doel – meer bekendheid geven aan deze stoornis -wordt met zijn boek zeker gehaald.

Dit informatieve boek start met de uitleg wat selectief mutisme is, hoe het ontstaat en hoe het wordt gediagnosticeerd. In het eerste hoofdstuk wordt duidelijk beschreven wat het verschil is tussen selectief mutisme en andere stoornissen, zoals extreme verlegenheid en autisme. Sollman beschrijft daarnaast uitgebreid welke andere problematieken nog meer mee kunnen spelen naast het zwijgen. Hij geeft een compleet beeld van de complexiteit van selectief mutisme.

Gedragstherapie

In het volgende hoofdstuk worden mogelijkheden voor behandeling beschreven. Sollman zoomt in zijn boek in op gedragstherapie als belangrijkste behandelmethode. Er worden verschillende technieken uit de gedragstherapie beschreven die de angst om te spreken kunnen verminderen. Dit hoofdstuk laat delen van een behandellogboek zien en de behandelstappen uit drie Nederlandstalige methoden die specifiek gericht zijn op de behandeling van selectief mutisme. Ook andere methoden die ondersteunend kunnen zijn naast gedragstherapie worden beschreven.

In de klas en thuis

Het boek gaat vervolgens vooral in op selectief mutisme in de klas. De leerkracht vindt in dit hoofdstuk veel mogelijkheden om met zowel jongere als oudere kinderen met deze stoornis in de klas om te gaan. Het laatste hoofdstuk gaat over selectief mutisme in de thuissituatie. Dit is zowel voor ouders als leerkrachten een informatief hoofdstuk.

Goed bruikbaar

Sollman heeft zijn boek voornamelijk geschreven voor leerkrachten en ambulant begeleiders in het onderwijs, maar het is ook zeker nuttig voor professionals zoals logopedisten, orthopedagogen en andere kindertherapeuten. Voor een logopedist of andere professionals is dit boek een aanrader wanneer zij op zoek is naar goede handvatten voor behandeling. Omdat er geen vaktermen worden gebruikt, is het boek ook voor ouders goed leesbaar.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Het boek is overzichtelijk vormgegeven en bevat naast theorie veel praktijkvoorbeelden. Deze voorbeelden staan in gekleurde kaders en zijn een waardevolle aanvulling. Citaten uit de tekst staan eveneens in aparte kleine kaders. Deze citaten geven niet altijd de belangrijkste informatie uit de paragraaf weer. Ze kunnen hierdoor niet altijd gebruikt worden als leidraad tijdens het doorbladeren van het boek op zoek naar specifieke informatie. Daarnaast kunnen ze afleiden tijdens het lezen.

In de tekst wordt met noten aangegeven waar de informatie vandaan komt. Elk hoofdstuk eindigt met verwijzingen. Deze verwijzingen kunnen achterin bij gebruikte en aanbevolen literatuur opgezocht worden. Sollman heeft zowel Nederlandse als internationale bronnen gebruikt.

Praktische tips

Leerkrachten, andere professionals en ouders kunnen direct aan de slag met de vele tips die in het boek genoemd staan. Sollman beschrijft praktische en eigentijdse tips. Deze tips kunnen het kind stap voor stap helpen om iets te vertellen in de kring of bij het geven van een spreekbeurt. Als de tips niet voldoende zijn, staan in het boek drie methodes beschreven die aangeschaft kunnen worden bij de behandeling van kinderen met selectief mutisme.

Meer over ‘Breek de Stilte’, Eustache Sollman (Uitgeverij Pica, 2018) >>

Onze recensent Sylvia van der Salm is leerkracht en logopedist. Momenteel werkt zij als logopedist in een kinderdagcentrum. Daar behandelt zij logopedische problemen bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme, cerebrale parese, Downsyndroom, ernstige meervoudige beperking of andere syndromen. Sylvia heeft veel ervaring met kinderen die niet of nauwelijks spreken en Applied Behavior Analysis (ABA) bij jonge kinderen met autisme.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan