Deel zorgen en vragen al tijdens de zwangerschap!

0
257

Zorgen bespreken, vragen stellen en extra ondersteuning accepteren tijdens de zwangerschap. Dát is het doel van de campagne ‘#eerlijkzwanger’. De campagne is van start gegaan met een instagram account en website. Dit moet leiden tot meer aandacht voor de echte, eerlijke verhalen rond de zwangerschap.

Aanstaande ouders kunnen vragen of zorgen hebben over de zwangerschap zelf en hoe je je kind kunt opvoeden. Maar ook over geld, problemen met huisvesting, psychische problemen, trauma’s en/of problemen in de relatie met een partner of familie. Het is niet vanzelfsprekend dat aanstaande ouders deze zorgen en vragen delen. Zij weten ook niet altijd met wie dat kan. Het mooiste is als de (aanstaande) ouder deze zorgen/vragen zo vroeg mogelijk deelt, zodat stress en onzekerheden zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. En problemen niet groter hoeven te worden. Aanstaande ouders kunnen hiervoor terecht bij verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, verloskundige, kraamverzorgende en de jeugdverpleegkundige.

Samenwerking tussen geboortezorg en jeugdgezondheidszorg

Voor zorgverleners kan het lastig zijn om met aanstaande ouders te praten over deze niet-medische thema’s die verder reiken dan de zwangerschap en bevalling. Samenwerking tussen professionals werkzaam in de geboortezorg (o.a. verloskundig zorgverleners en kraamverzorgenden) en de jeugdgezondheidszorg (jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen) is daarbij van grote meerwaarde. Aanstaande ouders kunnen met verloskundigen ook praten over niet-medische kwesties. En de jeugdgezondheidszorg kan een verbindende schakel zijn naar het sociale domein voor als er meer hulp of ondersteuning nodig en/of gewenst is. Er zijn ook diverse programma’s die zorgverleners kunnen helpen om aanstaande ouders te steunen bij hun zorgen en/of vragen. Zoals de  ALPHA-NL, preSPARK en VoorZorg.

Over eerlijkzwanger.nl

www.eerlijkzwanger.nl en de instagram pagina ‘eerlijkzwanger is bedoeld om ervoor te zorgen dat kwetsbaarheid rond aanstaand ouderschap mag bestaan. En dat aanstaande ouders eerlijke verhalen, vragen en zorgen in de zwangerschap met elkaar delen. Want dit is heel normaal en hoort erbij.

Met ‘Eerlijk zwanger’:

  • kunnen aanstaande ouders hun eerlijke verhalen, zorgen en/of vragen rond de zwangerschap delen via instagram met de hashtag #eerlijkzwanger.
  • wordt iedereen die werkt met aanstaande ouders uitgenodigd om extra aandacht te hebben voor zorgen en vragen rond de zwangerschap en samen te werken om de best mogelijke steun te kunnen bieden.

Volg het instagram account ‘eerlijkzwanger’ >

Bekijk de website www.eerlijkzwanger.nl >

Eerlijkzwanger.nl is mogelijk gemaakt door ZonMw en ontwikkeld vanuit een samenwerking tussen het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Amsterdam UMC, GGD Zeeland, TNO en Zorgbroeders.

Bron: ncj.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here