Congres Vroegsignalering en Vroeghulp 2019 – eerste lustrumeditie!

2
5932

Vroeg erbij zijn is dé manier om de gevolgen van fysieke, psychische of sociale problemen bij de ontwikkeling van een jong kind tijdig in te dammen. Voor de vijfde keer op rij biedt het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp concrete handvatten om alert te reageren op de hulpvraag van ouders en kind. Dit keer op 13 maart 2019 in Eindhoven.

Vroegsignalering en vroeghulp krijgen een steeds prominentere plek in de hulpverlening. Vanuit wetenschap en politiek wordt alsmaar duidelijker dat goede signalering en goede hulp op jonge leeftijd zwaardere problematiek op latere leeftijd kan voorkomen. Het Congres Vroegsignalering en Vroeghulp, een initiatief van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo, wil professionals informeren over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vroegsignalering en methodieken van vroeghulp uitlichten. Het afwisselende programma biedt professionals van allerlei disciplines verdieping en inspiratie.

Alle informatie over het programma, de sprekers, accreditatie en deelnamemogelijkheden staat op de website van Euregionaal Congresburo. Voor abonnees van Vakblad Vroeg (ook nieuwe, klik hier) geldt een aantrekkelijk korting. Klik hier voor meer informatie over het programma en de deelnamemogelijkheden.

Plenaire sprekers

Tijdens de eerste lustrumeditie belichten drie sprekers plenair vanuit verschillende invalshoeken de laatste stand van zaken.

 • Prof. Dr. Manu Keirse: Levend verlies
 • Hilde Seys: Hulp bij psychosomatische klachten
 • Prof. dr. Lenneke Alink: Kindermishandeling en gehechtheid

Deelsessies

De middag bestaat uit maar liefst zes praktische deelsessies om uit te kiezen.

 • Silvia van den Heijkant MD PhD: Voorzorg en Voorzorg-verder
 • Dr. Evelien Dirks: Vroege ouder-kindinteracties bij jonge kinderen met communicatieproblemen
 • Drs. Dianne Wesselink: Effecten Foetaal Alcoholsyndroom op ontwikkeling
 • Prof. Dr. Tessa Kieboom: Jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong
 • Drs. Eveline Beerkens en Dinco Verhelst: Veerkracht versterken en vergroten (zelf)regulatie
 • Drs. Marianne Went: Trauma signaleren en behandelen – EMDR bij baby’s

Meer weten en aanmelden

Ga voor alle informatie over het programma, de sprekers, accreditatie en deelnamemogelijkheden naar de website van Euregionaal Congresburo. Voor abonnees van Vakblad Vroeg (ook nieuwe, klik hier) geldt een aantrekkelijk korting

Website Euregionaal Congresburo >>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

 1. Een mooi congres met een mooie invulling! Wat ik wel mis is de vroegsignalering van TOS en/of een vertraagde spraaktaalontwikkeling. Juist deze vroegsignalering is van grot belang voor de verdere ontwikkeling van het kind. Het heeft invloed op gedrag, op leren, op de sociaal emotionele ontwikkeling en dus het algehele welbevinden. Jammer dat ik juist dit niet terug zie in het programma. Hoe te signaleren? Door wie te signaleren en wat te doen? Wel zie ik vroege ouder-kind relaties bij communicatie problemen. Gezien de titel van het congres, ‘vroegsignalering en vroeg hulp’, zou juist dit belangrijke aspect ook volgens mijn optiek aan de orde moeten komen.
  Complimenten overigens voor het informatieve digitale vakblad dat ons van alle nieuwe ontwikkelingen op de hoogte houdt.
  Vriendelijke groet
  Bernadette Sanders orthopedagoog

  • Dank voor uw aardige woorden. We nemen de suggestie mee voor volgend jaar. TOS bij peuters staat overigens wel op het programma van het Congres Passende Kinderopvang, 23 mei 2019.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here