Trauma is één van de grootste gezondheidsproblemen van deze tijd. Naast zichtbare schade speelt de vaak minder zichtbare tol mee die huiselijk geweld, seksueel misbruik, mishandeling, verwaarlozing en verslaving eist. In dit licht is ‘Traumasporen’ van prof. dr. Bessel van der Kolk een briljant boek. Het beschrijft op uitstekende en toegankelijke wijze wat psychisch trauma met ons doet.

Recensie ‘Traumasporen’ door Marianne Buikema

Bessel van der Kolk geeft in dit boek inzicht in de effecten van traumagerelateerde stress en toont hoe die stress de ‘bedrading’ van de hersenen verandert. De chronische ziektes en moeilijk te behandelen psychische/psychiatrische stoornissen, voortkomend uit trauma worden inzichtelijker. Ook  toont hij mogelijkheden voor herstel gebaseerd op het reguleren en synchroniseren van lichaam en geest. Zo komen we meer te weten over nieuwe methoden waarmee mensen met de ernstigste vormen van trauma in staat worden gesteld zich te herstellen door middel van yoga, mindfulness, meditatie, EMDR, neurofeedback en theater. De krachtige casussen getuigen hiervan.

Het is een verbreding en verdieping in de GGZ/psychiatrie/psychologie, die duidelijk verandering brengt in de behandelingsmethoden. Een doorbraak en verademing in de therapie! Dit boek is m.i. verplichte literatuur voor iedereen die werkzaam is in de GGZ/ psychiatrie/psychologie en geïnteresseerd is in het begrijpen en behandelen van traumatische stress en de grote mate waarin trauma van invloed is op de samenleving. Ook als naslag zeer goed bruikbaar!

Het boek is overzichtelijk ingedeeld en geschreven in vijf delen. In het nawoord op bladzijde 471 beschrijft Van der Kolk dat trauma een steeds groter probleem voor de volksgezondheid is en misschien wel de grootste bedreiging voor ons nationale welzijn. Iets wat m.i. in de GGZ nog te weinig bekend en benoemd wordt. Verder bevat de bijlage:

  • op bladzijde 489 de op consensus gebaseerde voorstellen voor de complexe PTSS;
  • op bladzijde 493 tot en met 503 de hulp- en informatiebronnen;
  • op bladzijde 504 informatie over geneesmiddelen;
  • op bladzijde 505 aanvullende literatuur;
  • vanaf bladzijde 511 tot en met 556 noten.

Kortom een zeer compleet boek. Ik heb het met veel interesse gelezen, het bleef boeien!

Traumasporen >>

Marianne Buikema is intensive care neonatologie-intensive care kinderverpleegkundige, daarnaast lactatiekundige, specialistische kinderthuiszorg/wijkverpleegkundige, en heeft daarnaast mama-cafe’s georganiseerd. Zij is onlangs met pensioen gegaan.

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan