Recensie ‘Met plezier uit de pas’ geschreven door Sylvia v/d Salm

Dit is een boek vol spelletjes voor kinderen met sensorische verwerkingsverschillen. Deze kinderen hebben moeite om te functioneren in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld omdat ze overgevoelig zijn voor geluid, ondergevoelig voor beweging, impulsief of juist passief zijn.

Met plezier uit de pas’ is een heerlijk overzichtelijk boek, waar ouders of hulpverleners gemakkelijk per zintuig passende activiteiten uit kunnen halen. Een aanrader voor iedereen die aan het verbeteren van de sensorische verwerking van een kind wil werken!

Vervolg op ‘Uit de pas’

‘Met plezier uit de pas’ hoort bij het boek ‘Uit de pas’. Hier schreef ik eerder een recensie over. Dit boek heb je nodig om te weten te komen wat sensorische verwerkingsverschillen zijn. Het is een theoretisch boek met informatie over de werking van de zintuigen en wat je ziet bij afwijkingen. De opvolger vat de theorie heel kort samen en nodigt je daarna snel uit om in actie te komen.

SAFE-activiteiten

Maar eerst wordt de afkorting SAFE uitgelegd. SAFE staat voor: Sensomotorisch, Adequaat, een Feest om te doen en Eenvoudig. Deze termen geven aan wat een kind binnen een activiteit nodig heeft om in de pas te lopen. Leren komt bijvoorbeeld pas tot stand als het kind zich veilig voelt. Ook betrokkenheid van het kind is nodig. Het is goed dat hier aandacht aan besteed wordt.

Advertentie

Activiteiten per zintuig

De hoofdstukken 2 t/m 11 richten zich elk op een bepaald sensorisch systeem. Aan de orde komen: aanraking, evenwicht & beweging, lichaamspositie, zien, horen, ruiken & proeven, oraal-motorische vaardigheden, motorische planning, fijne motoriek en bilaterale coördinatie & het oversteken van de middellijn. Elke activiteit start met een korte uitleg, daarna wordt ingegaan op de ontwikkelingsleeftijd waarvoor de activiteit geschikt is, wat je nodig hebt en moet voorbereiden, wat het kind kan doen en wat jij kunt doen. Puntsgewijs wordt beschreven wat het doel van de activiteit is. Ook variaties binnen de activiteit worden genoemd. Bij elke activiteit staat een kleine, duidelijke tekening.

Een groot pluspunt van dit boek is de overzichtelijke indeling. Je kunt in één oogopslag zien wat de bedoeling is van een activiteit en wat je als ouder of hulpverlener kunt doen om het kind te helpen als het even niet lukt.

Een moeder vertelt

Door het hele boek heen staan in kleine kaders korte verhaaltjes van moeders. Hierin worden verschillende tips gegeven. Sommige ouders vertellen wat de beschreven activiteit voor hun kind doet. Andere ouders vertellen wat ze van huis-, tuin- en keukenmateriaal hebben gemaakt voor hun kind. Deze tips geven nog meer ideeën en vormen een waardevolle aanvulling.

Cursus

Een sensorisch verwerkingsverschil is complex. Een kind kan per zintuig onder- of overgevoelig zijn. Daarnaast is ieder kind met sensorische verwerkingsverschillen anders. Objectief en gedetailleerd kunnen observeren, kennis van bewegen en de theorie echt goed begrijpen is nodig om precies aan te kunnen sluiten bij wat een kind nodig heeft. Het theoretische boek: ‘Uit de pas’ vormt een mooi duo met het praktische boek ‘Met plezier uit de pas’. Daarbij een cursus volgen over deze stof is overigens wel handig voor ouders en hulpverleners die precies willen weten wat een kind met sensorische verwerkingsverschillen nodig heeft.

Sylvia v/d Salm is logopedist en SI-therapeut. Momenteel werkt zij als logopedist in een orthopedagogisch centrum. Daar behandelt zij logopedische problemen bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand, ernstige meervoudige beperking, autisme, cerebrale parese, Downsyndroom of andere syndromen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan