Hoe ontwikkelt het brein zich? Hoe reageert het brein op stressvolle of onveilige situaties? Wat kun je doen om het brein van kinderen gezond en veerkrachtig te houden? De antwoorden op deze vragen staan in de Breinbijsluiter.
Bijzonder aan het brein is dat het bij de geboorte nog lang niet ‘af’ is, maar zich de hele kindertijd ontwikkelt tot ongeveer het 24e levensjaar. Het brein is van nature flexibel en groeit door te leren van positieve én negatieve ervaringen met hun ouders en andere belangrijke verzorgers. Dat maakt dat het kinderbrein zowel krachtig als kwetsbaar is.
Veerkrachtig
Een veerkrachtig brein helpt bij het omgaan met stress en tegenslag in het leven. In contact met betrouwbare volwassenen die zich liefdevol om een kind bekommeren ontwikkelt het veerkrachtige brein zich. Bovendien moeten kinderen gaandeweg leren hoe zij er zelf voor zorgen dat hun brein kalm en veerkrachtig is. Hoe dat werkt? Daarover gaat de breinbijsluiter die Augeo Foundation heeft ontwikkeld. De breinbijsluiter is gericht op verschillende doelgroepen; kinderen, jongeren en ouders. Professionals kunnen de animaties gebruiken in hun werk.
Breinbijsluiter voor kinderen
De breinbijsluiter voor kinderen bestaat uit de volgende vier delen:
Deel 1: Jep en Brein
Het brein en het lichaam zijn een goed team. In de eerste animatie legt Jep uit hoe die twee goed met elkaar samenwerken. En wat het brein nodig heeft om gezond en veerkrachtig te blijven.
Deel 2: Stress
Wat doet stress met het brein? En wat gebeurt er bij langdurige stress? In deze animatie krijgen kinderen uitleg over het stresskamertje in hun hoofd dat helpt om te gaan met stressvolle situaties in hun leven.
Deel 3: Nare dingen
Als kinderen opgroeien onder langdurig stressvolle omstandigheden of ernstige tegenslag meemaken heeft dat effect op hun brein. In deze animatie vertelt Jep over nare dingen en wat die doen met het stresskamertje in het brein.
Deel 4: Wat kun je doen?
In het vierde deel van de breinbijsluiter vertelt Jep over wat kinderen allemaal zelf kunnen doen om goed voor hun brein te zorgen. En dat zij dat zeker niet alleen hoeven te doen.
Bron: augeo.nl