Babyboek over knuffelen wint 2022-editie BoekStart

0
245

De hele maand oktober konden (groot)ouders en pedagogisch medewerkers stemmen op hun favoriete babyboekje. Na een spannende stemperiode is de winnaar: ‘Hey Baby, kijk! – een knuffelboek’ van Laura van Bouchout & Eva Mouton. De verkiezing is een initiatief van Stichting Lezen en Iedereen Leest Vlaanderen, in samenwerking met Ouders van Nu.

Over het winnende boekje zegt de vakjury: ‘Hey Baby, kijk! – een knuffelboek heeft een heerlijk herkenbaar en aansprekend thema: knuffelen en contact maken. Het boekje met duidelijke tekeningen in zwart-wit is door het contrast al voor heel jonge baby’s leuk om naar te kijken. En ook oudere broertjes en zusjes hebben nog genoeg te zien. De tekst is bovendien gemakkelijk voor te lezen, biedt rijke taal, heeft een prettig rijmschema en nodigt uit tot nadoen.’

Bekijk hier de video waarin juryvoorzitter Marlijn Weerdenburg het winnende boekje bekendmaakt.

Doel

Met deze jaarlijkse  verkiezing willen Stichting Lezen en Iedereen Leest (groot)ouders en medewerkers van de kinderopvang een leidraad bieden bij het kiezen van goede babyboekjes. Ook willen ze uitgevers stimuleren meer goede babyboekjes op de markt te brengen. Het is alweer de vijfde keer dat deze boekenprijs voor de allerjongste kinderen (0-1,5 jaar) wordt uitgereikt.

Shortlist en jury

Op de shortlist stonden naast het winnende boekje de volgende vier titels:
– Baby ziet… kleuren en vormen!, Hervé Tullet (Oogappel/Standaard Uitgeverij);
– BORA Jungle, Deborah van de Leijgraaf (Uitgeverij Ploegsma);
– Tijger, waar ben je?, Ingela P Arrhenius (Gottmer);
– Waar ben je, Olifant?, Rachel Hare & Ellen Hosmar (Veltman Uitgevers).

De vakjury die de shortlist heeft samengesteld bestaat naast juryvoorzitter Marlijn Weerdenburg uit Hilde Tholen (hoofdredacteur Ouders van Nu), Inge Umans (schrijft boekentips voor BoekStart en is BoekStart-trainer), Rubén Rodriguez (boekverkoper en kinderboekenspecialist) en Angelo Harbeek (leesconsulent).

Leesbevorderingsprogramma

BoekStart is een landelijk leesbevorderingsprogramma voor ouders en baby’s, dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. Het programma wordt vanuit Stichting Lezen en de Bibliotheek georganiseerd; alle bibliotheken in Nederland doen mee. Ook gemeenten, consultatiebureaus, kinderopvang en boekhandels zijn actief bij BoekStartbetrokken.

In Vlaanderen wordt het programma, met de naam Boekstart, georganiseerd door Iedereen Leest. Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstart-boodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek.

Bron: Persbericht Stichting Lezen

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here