Baby’s met stress voelen hevige pijn bij een hielprik, maar dat is niet aan hun gezicht af te lezen. Een zorgwekkende ontdekking. Wellicht moet veel voorzichtiger worden omgegaan met pijnlijke ingrepen bij baby’s.

Dat blijkt uit Brits onderzoek, gepubliceerd in vakblad Current Biology, waarover dekennisvannu.nl bericht. Het is al langer bekend dat volwassenen (en dieren) pijn heviger ervaren als ze voorafgaand aan de pijnprikkel een hoger stressniveau hebben. Hoe dat bij baby’s zit, was nog onbekend. De moeilijkheid daarbij is, dat je baby’s niet zomaar kunt vragen hoe ze iets ervaren. Daarom worden doorgaans twee dingen als maat voor pijn bij baby’s gebruikt: een hersenscan en hun gezichtsuitdrukking. Deze maten hanteerden Britse onderzoekers nu ook.

Achtergrondstress

Hoeveel stress ervaart een negen maanden oude baby? De onderzoekers hebben daarvoor bij 56 baby’s die een medisch noodzakelijke, maar pijnlijke hielprik in het ziekenhuis zouden krijgen, gemeten hoeveel van het stresshormoon coritsol ze in hun speeksel hadden. Dat noemden de onderzoekers de achtergrondstress van de baby’s. De verwachting was dat baby’s met meer achtergrondstress meer pijn zouden ervaren door de prik en dat dit zowel in de hersenen als in gedrag te zien zou zijn.

Geen grimas

De verrassende uitkomst van het onderzoek was dat gestresste baby’s inderdaad duidelijk meer reactie in het pijncentrum van de hersenen vertonen, maar dat daar in hun gezichtsuitdrukking niets van te zien is. Dat is zorgwekkend, want de meeste gangbare maat voor het welbevinden van een kind is hoe het zich gedraagt. Als een kind wél meer pijn voelt maar dat niet communiceert, moeten we misschien veel voorzichtiger zijn met pijnlijke ingrepen.

Pijn onderschat

Ouders en verzorgers onderschatten waarschijnlijk de pijn die sommige baby’s ervaren, denken de onderzoekers van University College London. Ze willen daarom meer onderzoek doen naar hoe andere factoren, zoals de ouder-kindrelatie de pijnervaring van baby’s beïnvloedt.

Nociceptive Cortical Activity Is Dissociated from Nociceptive Behavior in Newborn Human Infants under Stress

Bron: dekennisvannu.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan