Baby met stress voelt meer pijn maar toont dit niet

2
2318
baby met stress gevoeliger voor pijn

Baby’s met stress voelen hevige pijn bij een hielprik, maar dat is niet aan hun gezicht af te lezen. Een zorgwekkende ontdekking. Wellicht moet veel voorzichtiger worden omgegaan met pijnlijke ingrepen bij baby’s.

Dat blijkt uit Brits onderzoek, gepubliceerd in vakblad Current Biology, waarover dekennisvannu.nl bericht. Het is al langer bekend dat volwassenen (en dieren) pijn heviger ervaren als ze voorafgaand aan de pijnprikkel een hoger stressniveau hebben. Hoe dat bij baby’s zit, was nog onbekend. De moeilijkheid daarbij is, dat je baby’s niet zomaar kunt vragen hoe ze iets ervaren. Daarom worden doorgaans twee dingen als maat voor pijn bij baby’s gebruikt: een hersenscan en hun gezichtsuitdrukking. Deze maten hanteerden Britse onderzoekers nu ook.

Achtergrondstress

Hoeveel stress ervaart een negen maanden oude baby? De onderzoekers hebben daarvoor bij 56 baby’s die een medisch noodzakelijke, maar pijnlijke hielprik in het ziekenhuis zouden krijgen, gemeten hoeveel van het stresshormoon coritsol ze in hun speeksel hadden. Dat noemden de onderzoekers de achtergrondstress van de baby’s. De verwachting was dat baby’s met meer achtergrondstress meer pijn zouden ervaren door de prik en dat dit zowel in de hersenen als in gedrag te zien zou zijn.

Geen grimas

De verrassende uitkomst van het onderzoek was dat gestresste baby’s inderdaad duidelijk meer reactie in het pijncentrum van de hersenen vertonen, maar dat daar in hun gezichtsuitdrukking niets van te zien is. Dat is zorgwekkend, want de meeste gangbare maat voor het welbevinden van een kind is hoe het zich gedraagt. Als een kind wél meer pijn voelt maar dat niet communiceert, moeten we misschien veel voorzichtiger zijn met pijnlijke ingrepen.

Pijn onderschat

Ouders en verzorgers onderschatten waarschijnlijk de pijn die sommige baby’s ervaren, denken de onderzoekers van University College London. Ze willen daarom meer onderzoek doen naar hoe andere factoren, zoals de ouder-kindrelatie de pijnervaring van baby’s beïnvloedt.

Nociceptive Cortical Activity Is Dissociated from Nociceptive Behavior in Newborn Human Infants under Stress

Bron: dekennisvannu.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

2 REACTIES

  1. Weet niet of ik het goed begrijp, maar werden de baby’s eerst geprikt om het cortisol niveau te maten en daarna nog een keer voor de hielprik? Hoe weet je dan dat het hoge stress niveau er al niet is door de eerste prik?

  2. Nee, het cortisol werd gemeten in hun speeksel. Stond er inderdaad niet zo duidelijk. Je kunt het originele artikel vinden door op de link met de titel te klikken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here