Een meertalig kind kan achterlopen in de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Dit maakt het lastig om er tijdig bij te zijn indien er sprake is van een taalontwikkelingsstoornis. In een podcast gaat logopedist en onderzoeker Mirjam Blumenthal hier op in.

Vaak bedoelt men met taalachterstand dat een kind achterloopt in haar of zijn Nederlandse taalontwikkeling. Bij meertalige kinderen kan dit het gevolg zijn van het feit dat ze – doordat ze twee talen tegelijk leren – minder contact met het Nederlands hebben dan hun eentalige leeftijdsgenootjes. Maar net zoals bij eentalige kinderen kan het hebben van een taalachterstand ook betekenen dat er iets anders aan de hand is, namelijk dat het kind een taalontwikkelingsstoornis (TOS) heeft.

Wat doe je als ouder of leerkracht als het allemaal niet zo soepel loopt met de taalontwikkeling van een meertalig kind? Op welk moment is het verstandig om hierover contact op te nemen met een professional, zoals een jeugdarts of logopedist? En als je zo’n professional bent, hoe kun je het beste omgaan met een meertalig kind als je moet vaststellen of het kind echt problemen heeft met taal?

In een aflevering van Kletsheads spreekt Mirjam Blumenthal, onderzoeker en logopedist, over taalachterstand en TOS. Zij maakt duidelijk dat als een meertalig kind een TOS heeft, dit in beide talen te zien moet zijn. Naast uitleg over de kenmerken zijn van een TOS, legt Blumenthal uit waar je op moet letten als het gaat om het vaststellen van een TOS bij meertalige kinderen. Twee apps zijn hierbij behulpzaam: de TOS check app en de Speakaboo app. Ze noemt ook LOWAN, een organisatie die scholen met veel nieuwkomers ondersteunt.

Podcast: Play in new window | Download |

Mirjam Blumenthal is opgeleid tot logopedist en werkt al bijna 25 jaar als onderzoeker bij Kentalis, een landelijke organisatie die onder andere kinderen en volwassenen met een taalontwikkelingsstoornis ondersteunt. Zij is auteur van het boek Meertalige ontwikkeling: Adviezen over meertalige opvoeden bij een auditief/communicatieve beperkingen heeft bijgedragen aan de dvd Meertaligheid, niet fout maar feit. Je kunt meer over het werk van Mirjam lezen in dit artikel van NEMO kennislink.

Kletshead podcast

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan