Groente en fruit eten is gezond. Wel verdient het risico op een teveel aan bestrijdingsmiddelen aandacht. Zeker voor zwangere vrouwen, baby’s en kleine kinderen is extra alertheid geboden. Het merendeel van de gangbaar geteelde fruit en groenten voldoet namelijk niet aan de eisen voor zuigelingen- en peutervoeding.
Dr. Elke Slagt-Tichelman
De gezondheidsvoordelen van het eten van alle soorten groente en fruit – zonder toegevoegd suiker en zout – zijn groot. De voordelen wegen ruimschoots op tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s van resten bestrijdingsmiddelen op de producten. Wel vormen baby’s en peuters een kwetsbare groep vanwege hun dunne huid, laag gewicht en snelle stofwisseling. Voor zuigelingen- en peutervoeding gelden er daarom strengere normen als het gaat over bestrijdingsmiddelen. Deze normen gelden echter alleen voor de potjes voeding en niet voor verse groente en fruit.
Onderzoek
Het Pesticides Action Network heeft in kaart gebracht hoeveel soorten middelen er bij enkele soorten fruit en groente gebruikt worden. Op druiven en citrusvruchten zijn het hoogst aantal soorten bestrijdingsmiddelen aangetroffen, gevolgd door aardbeien, kersen, bananen en perziken. Bij de groenten was dit het hoogst bij kropsla, kerstomaten, andijvie, spinazie, aubergine, paprika en boontjes.
De analyseresultaten tonen aan dat 65% van de gangbaar geteelde fruit en groenten niet aan de eisen voor zuigelingen- en peutervoeding voldoet. Bij het maken van een fruit- of groentehapje van verse producten kan het dus zomaar zijn dat de normen worden overschreden. Veel ouders zijn zich hier niet van bewust en uitgebreide voorlichting specifiek voor baby’s en kleine kinderen ontbreekt nog.
Aandachtspunten
Veel zwangere vrouwen gebruiken de ZwangerHap app van het voedingscentrum. In deze app kun je zien of je een product veilig kan eten in de zwangerschap. Een algemeen advies is groente en fruit altijd goed te wassen. Bij aardbeien ontbreekt dit advies. Er staat slechts: ‘Dit kun je veilig eten in de zwangerschap’. Let er wel op om eerst de aardbeien onder stromend water te wassen. Er kunnen resten bestrijdingsmiddelen op zitten. Deze kans is overigens het kleinst bij Nederlandse producten.
Wie geen groente of fruit met chemische bestrijdingsmiddelen wil eten, kan kiezen voor biologische producten. Deze zijn te herkennen aan keurmerken, zoals het EKO-keurmerk.
Samenvattend, fruit is gezond en met deze adviezen kan het nog gezonder. Het is tijd dat dit actiever gecommuniceerd gaat worden.
Dr. Elke Slagt-Tichelman (tiche@hr.nl) is docent verloskundige aan de bacheloropleiding verloskunde Hogeschool Rotterdam, epidemioloog, onderzoeker bij het Kenniscentrum Zorginnovatie Rotterdam en Drents Statenlid
Zie ook: