De visie vanuit de Infant Mental Health vormt veelal het uitgangspunt bij het online ondersteunen en behandelen van jonge gezinnen. Om meer professionals in het land kennis te laten maken met de mogelijkheden van online technieken, heeft IMH Nederland in samenwerking met de DAIMH een webinarreeks opgezet.

Door de coronacrisis is veel ervaring opgedaan met het online begeleiden van jonge gezinnen. De eerste weken was het erg zoeken, maar naarmate de tijd vorderde kwamen er steeds meer creatieve oplossingen om behandelingen, gesprekken en vroegsignalering op te pakken via digitale middelen. Een groep ouders vindt het zelfs prettig dat de ondersteuning online kan plaats vinden. Net zoals op andere plekken binnen de zorg, zullen daarom ook binnen het vakgebied van de IMH de online technieken een vaste plek krijgen.

Kennis borgen en overdragen

IMH Nederland is een platform dat zich inzet om, vanuit de IMH-visie de verschillende domeinen binnen de zorg aan het jonge kind te verbinden. Het platform zet zich nu samen met ervaren docenten in om de kennis van de afgelopen weken te borgen en over te dragen aan professionals rond het jonge kind. Daarbij is er aandacht voor praktische vaardigheden en tools waar jij als professional mee verder kan. Zoals hoe je speltechnieken via online behandelen kunt benutten en op welke manieren je onveiligheid en trauma kunt signaleren en oppakken. De webinars staan stil bij hoe je de visie van Infant Mental Health kunt combineren met het online werken.

De webinars zijn onder meer toegankelijk voor medewerkers uit de Infant Mental Health zorg, sociaal domein, de jeugdzorg, ziekenhuiszorg, onderwijs, de jeugdbescherming en kinderopvang. Zo ontmoet je elkaar, zonder schotten om toe te werken naar een betere onderlinge samenwerking.

Je kunt je per webinar inschrijven. Webinars worden opgenomen, dus kun je niet aanwezig dan is er de mogelijkheid om het op een later moment terug te kijken. Accreditatie bij de DAIMH is in aanvraag.

Onderwerpen en sprekers

 1. Gebruik maken van speltechnieken tijdens online behandeling
  Door Carla Brok & Marilene de Zeeuw.
  Datum: vrijdag 22 mei 16:00 – 17:00 uur
 2. De IMH-visie integreren in online werken(benodigd: basiskennis Infant Mental Health)
  Door Marja Rexwinkel & Marilene de Zeeuw.
  Datum: vrijdag 29 mei 09:30 -10:30 uur
 3. Trauma bij infants: het bestaat en is te behandelen. Ook digitaal!
  Door Arianne Struik, Marianne Went, Gerinda van Haaften.
  Datum: vrijdag 5 juni 9.30 – 10.30 uur
 4. Kindermishandeling bij jonge kinderen: hoe signaleer je op afstand
  Door Yael Meijer & Zillah Holtkamp.
  Datum: woensdag 17 juni 16.00 -17.00 uur
 5. Infant Mental Health online, de toekomst?! 
  Door Marilene de Zeeuw en Zillah Holtkamp.
  Datum vrijdag 26 juni 9.30 – 10.30 uur

Meer informatie: https://www.imhnederland.nl/imh-webinars/

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan