Webinar ‘Benut kracht van informele gezinsondersteuning’

0
339

Door de overvloed van aanmeldingen slibt de jeugdzorg dicht. Met als gevolg dat steeds meer kinderen en ouders die echt professionele hulp nodig hebben, nergens terecht kunnen. Informele steun kan soelaas bieden. En meer dan dat. Leontine Bibo vertelt op donderdagochtend 16 juni in een webinar over de meerwaarde en mogelijkheden van hulp naast het reguliere circuit.

Ja, ik doe mee aan dit webinar >>

Leontine Bibo

Heb je een serieus probleem met je kind, dan heb je een bekwame professional nodig. Deze mening delen ouders, beroepskrachten, beleidsmakers en vrijwilligers. Maar is dit wel altijd waar? En wat gebeurt er daarna? Biedt informele steun niet veel vaker een garantie voor een goede én duurzame oplossing? Informele steun is krachtiger dan we denken en de effectiviteit van formele zorg wordt zwaar overschat. We hebben allemaal veel te hoge verwachtingen van formele hulp.

“Ik spreek tijdens het webinar vooral vanuit de praktijk. Ik wil de deelnemers vooral de kracht van informele steun laten zien. Theorie haal ik de uit onderzoeken naar de werkzame factoren van diverse vormen van formele en informele gezinsondersteuning. Wat maakt informele steun zo krachtig ten opzichte van formele zorg? Ook zal ik de theorie over risicofactoren en beschermingsfactoren gebruiken.”

Inmiddels bestaan er al veel initiatieven op het gebied van informele gezinsondersteuning.  Hier zal Leontine een overzicht van geven. Enkele eerste tips heeft ze alvast paraat. “Breng in kaart van wie kinderen en ouders nu steun ervaren. Denk mee over hoe je deze sociale steun kunt versterken of uitbreiden. Het is namelijk van belang om te beginnen met het ontlasten van ouders. Overbelasting lijdt al gauw tot opvoedproblemen.”

Datum: donderdagochtend 16 juni van 9.30 – 11.00 uur
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Ja, ik doe mee aan dit webinar >>

Leontine Bibo is pedagoog en al tien jaar (crisis)pleegouder. Daarnaast is zij oprichter van Stichting Buurtgezinnen. Deze organisatie koppelt gezinnen die wel wat steun kunnen gebruiken aan een stabiel en ervaren steungezin in de buurt. “Met Buurtgezinnen zijn we nu actief in meer dan 80 gemeenten en hebben we al meer dan 2600 koppelingen tussen gezinnen gemaakt. De effecten van deze koppelingen zijn indrukwekkend. Het herstel van het gewone leven blijkt buitengewoon heilzaam voor ouders en kinderen.”

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here