Vlamvertragers in huisstof veroorzaken ADHD-achtig gedrag

0
296

Vlamvertragers in huisstof kunnen verstoringen veroorzaken in de ontwikkeling van het kinderbrein. Kinderen die blootgesteld worden aan hoge concentraties van vlamvertragers in huisstof vertonen vaker ADHD-achtig gedrag.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Eva Sugeng aan de VU. Vlamvertragers zijn chemische stoffen die aan elektronica en meubels zijn toegevoegd om brand te vertragen. Sugeng deed voor haar promotieonderzoek huisbezoeken bij kinderen van 8 tot 18 maanden. Ze vergeleek de concentratie vlamvertragers in het huisstof met het voorkomen van ADHD-achtig gedrag. Kinderen die in aanraking komen met hogere concentraties vlamvertragers in huisstof, hadden vaker ADHD-achtig gedrag.

Spelen met elektronica

De hoeveelheid vlamvertragers in het huisstof verschilde tussen de gezinnen. Zo zaten er meer vlamvertragers in het huisstof van gezinnen die veel tv kijken of gamen, of een oudere televisie hadden. Kinderen die vaker met elektronica spelen, bleken bovendien meer vlamvertragers op hun handen te hebben. Werd er vaak stof gezogen? Dan waren er juist minder vlamvertragers in het huisstof te bekennen.

Kruipen versus lopen

Sugeng had verwacht de grootste concentratie vlamvertragers te vinden op de handen van peuters die kruipen en dus vaak de vloer aanraken. Maar dat bleek niet zo te zijn. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat kinderen de vlamvertragers ook inademen.

Meer kwaad dan goed?

Uit Sugeng’s onderzoek blijkt dat vlamvertragers verstoringen kunnen veroorzaken in de ontwikkeling van het kinderbrein. “De vraag is dan ook of deze vlamvertragers ons meer kwaad doen dan goed. En of we misschien de voorkeur moeten geven aan andere vormen van brandpreventie.”

Titel Flame retardant exposure in young children and the role of toddler-like behavior >>

Bron: vu.nl

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here