Bij kindermishandeling richt de hulpverlening zich ten onrechte veelal op het verminderen van opvoedstress. Maar negatieve interpretatie door ouders van het gedrag van een kind kan eveneens een oorzaak zijn om tot mishandeling over te gaan. Aandacht voor foutieve interpretatie kan dit voorkomen.

Dat concludeert Marieke Beckerman in haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden. Beckerman onderzocht de relatie tussen opvoedstress, negatieve interpretatie van gedrag en kindermishandeling. Ouders die eerder denken dat hun kind dingen opzettelijk doet, denk aan kleine ongelukjes, kiezen bij opvoedstress eerder een hardhandige of mishandelende aanpak om hun kind te corrigeren. Beckerman vond dat verband bij zowel moeders als vaders.

Preventie- en interventieprogramma’s tegen kindermishandeling moeten volgens Beckerman daarom niet alleen gericht zijn op het verminderen van opvoedstress, maar ook negatieve interpretaties van ouders aanpakken. Het meten van die negatieve interpretatie kan een signaal zijn van een verhoogd risico op kindermishandeling. En de ondersteuning van ouders kan gericht worden op het stimuleren van een objectieve interpretatie van het gedrag van het kind.

Naughty or clumsy? Negative parental attributions in the context of child abuse risk >>

Bron: nji.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan