Verkeerde interpretatie ouders verhoogt risico op kindermishandeling

0
1073
signaleren trauma’s bij peuters en kleuters

Bij kindermishandeling richt de hulpverlening zich ten onrechte veelal op het verminderen van opvoedstress. Maar negatieve interpretatie door ouders van het gedrag van een kind kan eveneens een oorzaak zijn om tot mishandeling over te gaan. Aandacht voor foutieve interpretatie kan dit voorkomen.

Dat concludeert Marieke Beckerman in haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden. Beckerman onderzocht de relatie tussen opvoedstress, negatieve interpretatie van gedrag en kindermishandeling. Ouders die eerder denken dat hun kind dingen opzettelijk doet, denk aan kleine ongelukjes, kiezen bij opvoedstress eerder een hardhandige of mishandelende aanpak om hun kind te corrigeren. Beckerman vond dat verband bij zowel moeders als vaders.

Preventie- en interventieprogramma’s tegen kindermishandeling moeten volgens Beckerman daarom niet alleen gericht zijn op het verminderen van opvoedstress, maar ook negatieve interpretaties van ouders aanpakken. Het meten van die negatieve interpretatie kan een signaal zijn van een verhoogd risico op kindermishandeling. En de ondersteuning van ouders kan gericht worden op het stimuleren van een objectieve interpretatie van het gedrag van het kind.

Naughty or clumsy? Negative parental attributions in the context of child abuse risk >>

Bron: nji.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here