Goede mondhygiëne tijdens de zwangerschap is belangrijk. Er bestaat namelijk een verband tussen tandvleesontstekingen en een zwangerschap van minder dan 37 weken (prematuriteit) en een laag geboortegewicht van de baby. In de praktijk is de kennis van zwangeren over dit onderwerp beperkt en men bezoekt niet altijd een tandarts.

Dat blijkt uit Australisch onderzoek onder laag risico zwangeren waarover kennispoort-verloskunde.nl bericht. Doel van het onderzoek was om te kijken of een tandzorgprogramma tijdens de zwangerschap het tandartsbezoek, de (kennis over) orale gezondheid en zwangerschapsuitkomsten verbetert.

Drie groepen

Laag risico zwangeren (n=638) uit drie verschillende ziekenhuizen werden ingedeeld in drie groepen. Een controlegroep (n=211), een interventiegroep 1 (Int1, n=215) en een interventiegroep 2 (Int2, n=212). De controlegroep kreeg voorafgaand informatie over orale gezondheid in relatie tot zwangerschap en verder reguliere zorg. De groep Int1 kreeg daarnaast tijdens de zwangerschap informatie over een goede orale gezondheid van getrainde verloskundigen en een screening voor tandvleesontsteking. Zwangeren met een verhoogde kans op ontsteking werden verwezen voor een reguliere tandartscontrole. De groep Int2 kreeg ook de informatie van verloskundigen en daarnaast, ongeacht de uitkomst van de screening, een gratis tandartscontrole en zo nodig een behandeling.

Resultaten

Er was een verbetering in tandartsbezoek (20,2% van de controlegroep; 28,3% groep Int1 ; 87,2% groep Int 2, een verbetering in de kennis van zwangeren over het onderwerp (p=0.03), een betere orale gezondheid (p<0.001). Er werd geen verschil gevonden tussen de groepen in het optreden van een laag geboortegewicht of vroeggeboorte.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

De onderzoekers concluderen dat de volledige interventie (Int 2) het tandartsbezoek, de kennis en de mondgezondheid tijdens de zwangerschap verhoogt. Daarnaast stellen ze dat hun onderzoek mogelijk onvoldoende power heeft voor deze onder laagrisico zwangeren weinig voorkomende uitkomstmaat. Ook kan meespelen dat de interventie mogelijk niet alle ontstekingen oplost of in deze studie te laat ingezet wordt om zwangerschapscomplicaties te kunnen voorkomen. Meer onderzoek hiernaar is gewenst.

Evaluation of a midwifery initiated oral health-dental service program to improve oral health and birth outcomes for pregnant women: A multi-centre randomised controlled trial >

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieVroeglezing - artikel

"*" geeft vereiste velden aan