Om het buiten spelen te bevorderen, beperkt bijna 70 procent van de ouders de tijd dat hun kinderen met een smartphone of tablet mogen spelen. Tegelijkertijd neemt de helft van de ouders zelf hun mobiele telefoon mee als ze met de kinderen naar buiten gaan.

Dat blijkt uit onderzoek van Jantje Beton onder ruim duizend ouders waarover het AD bericht. De stichting zet zich samen met kinderen in voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd.

Huisregels

Tablet, tv en smartphone zijn een grote zorg voor ouders, staat in het onderzoek. Ze zijn bang dat de schermpjes de ontwikkeling van hun kinderen in de weg zitten. Door schermtijd in de ‘huisregels’ op te nemen, hopen ze de kleintjes naar buiten te krijgen.

Jantje Beton is blij verrast door de uitkomst. Uit eerder onderzoek bleek dat kinderen veel minder buitenspelen dan hun ouders vroeger deden. Nu lijkt de oorzaak niet bij de ouders te liggen. “Ze zeggen hun best te doen om de kinderen buiten te laten spelen, dus dat stelt ons voor de vraag: wat hebben ze dan nodig om dat voor elkaar te krijgen”, reageert Pauline van der Loo, hoofd van de afdeling programma’s.

Volgens Justine Pardoen van Bureau Jeugd en Media blijven beeldschermen een trigger om binnen te blijven. “Zeker in de steden zie je dat kinderen moeilijk alleen naar buiten kunnen en meer met tv, tablet of smartphone bezig zijn. Ouders moeten ze meeslepen, maar hebben daar niet altijd zin in.”

Afgeleide ouders

Circa 60 procent van de ouders gaat met de kinderen mee als ze buiten gaan spelen. De helft van hen neemt dan ook een telefoon mee. Privé-telefoontjes nemen ze in 40 procent van de gevallen op. Ook antwoorden bijna drie op de tien ouders vrijwel altijd op een sms of appje. Er is een verschil tussen mannen en vrouwen: terwijl vaders driftig berichten lezen en beantwoorden, hebben moeders de smartphone vooral in de hand om foto’s te maken van hun kind.

Door de afleiding van hun telefoon letten ouders niet altijd op de kinderen. Meer dan de helft van de kinderen roept pa of ma weleens tot de orde. Bijna een kwart vraagt ze hun telefoon weg te leggen.

Buitenspelen leert kind basisvaardigheden

Naar het belang van buitenspelen is internationaal onderzoek gedaan. “Het staat vast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen”, vertelt Peter Nikken is Lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim. “Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen. Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji’s op het scherm, daar heb je echt contact voor nodig.”

NK Stoepranden

Stop nooit met spelen, zegt Jantje Beton. Zo organiseren ze voor jong én oud onder meer het NK Stoepranden, bedoeld om kinderen en hun ouders echt te laten genieten van actief bezig zijn in de buitenlucht. “Samenspelen bevordert de band tussen ouder en kind. Het is gezond en zorgt voor rust in de dagelijkse stress van hetwerk en de planning thuis, maar bovenal is het vooral heel leuk”, aldus Michelle Cramwinckel namens Jantje Beton.

De landelijke finale van het NK Stoepranden vindt plaats op zondag 16 september aanstaande vanaf 11.00 uur in Rotterdam. 

Bronnen: ad.nl / jantjebeton.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan