“Ik wil graag weten hoe we de overgang van baarmoeder naar buitenwereld zo goed mogelijk kunnen ondersteunen met interventies”, aldus hoogleraar Kindergeneeskunde en neonatoloog Arjan te Pas in zijn oratie. Zijn filosofie is: stimuleren van wat de baby wel kan, in plaats van overnemen.

Hoogleraar Kindergeneeskunde en neonatoloog Arjan te Pas vergelijkt zijn vak graag met dat van een koorddanser. In zijn oratie op maandag 11 februari 2019 legde hij uit hoe hij en zijn vakgenoten de dunne lijn bewandelen met de kwetsbare allerkleinste patiënten.

Pietje-precies

Als neonatoloog moet je volgens Te Pas echt een pietje-precies zijn. “We zijn constant bezig om waardes zoals de zuurstof- en medicijnconcentraties in het bloed en mate van beademing tussen smalle grenzen te houden. Het is wat dat betreft een heel specialistisch vak.” Juist omdat neonatologen in een kleine therapeutische range werken, kan automatisering volgens Te Pas een helpende hand bieden.

Transitie

Het spreekwoordelijke koorddansen begint al tijdens de eerste minuten en uren na de geboorte, ook wel de transitie genoemd. In die periode verandert er fysiologisch heel veel bij de baby: hij moet ineens gaan ademhalen en de bloedsomloop verandert. Eigenlijk weten we volgens Te Pas nog te weinig over hoe om te gaan met die transitie. “Dit is natuurlijk vooral belangrijk als het niet helemaal goed gaat. Ik wil graag weten hoe we de overgang van baarmoeder naar buitenwereld zo goed mogelijk kunnen ondersteunen met interventies.”

Arjan te Pas: “Ik wil graag weten hoe we de overgang van baarmoeder naar buitenwereld zo goed mogelijk kunnen ondersteunen met interventies” 

Stimuleren in plaats van overnemen

Zijn filosofie is: stimuleren van wat de baby wel kan, in plaats van overnemen. “Neem bijvoorbeeld beademing. De ademhaling van een baby is zo subtiel dat je met beademing al gauw schade doet. We zijn daarom bezig met andere manieren, zoals aanraking van de baby en toediening van cafeïne, om de ademhaling te stimuleren in plaats van over te nemen.” Tevens loopt nu een studie met de Concord, een opvangtafel waarmee de baby na de geboorte alle levensreddende zorg geleverd kan worden zonder de navelstreng door te knippen “We verwachten dat langer wachten met afnavelen voordelen heeft voor de baby – en de ouders”, aldus Te Pas.

Meer weten?

Naar de oratietekst ‘De Equilibrist’ >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan