Moeders die worden beloond voor het geven van borstvoeding houden dit langer vol. Dat blijkt uit een Britse proef waarin het geven van borstvoeding werd beloond met vouchers voor winkels en supermarkten. De  gezondheidsexperts constateerden dat het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft hierdoor fors stijgt. Niet iedereen vindt belonen overigens een goed idee.

Door het inzetten van cadeaukaarten hopen de onderzoekers dat meer vrouwen overstappen op het geven van moedermelk aan hun baby.  Uit het onderzoek bleek onder meer dat vrouwen het ‘normaler’ vinden om borstvoeding te geven als ze er wat voor terugkrijgen. Dit speelt vooral een rol onder vrouwen die zich ervoor schamen om borstvoeding te geven.

Vroeg stoppen

In Groot-Brittannië krijgt maar 1 procent van de baby’s tot de zesde maand volledige borstvoeding. Weliswaar begint driekwart van de moeders met borstvoeding, maar de meesten stoppen ermee als de baby acht weken oud is. Vooral in armere gebieden van Groot-Brittannië is het geven van borstvoeding geen normale zaak. Op sommige plekken begint slechts een kwart van de vrouwen aan het zelf voeden.

Winkelen

Aan de proef van de universiteit van Sheffield deden 5.000 vrouwen met een pasgeborene mee in de provincies Derbyshire en Zuid-Yorkshire. Iets meer dan een derde van de moeders kreeg vouchers waarmee ze voor 200 pond boodschappen konden doen. Daarnaast konden ze ook winkelen bij New Look of eten bij Pizza Express.

Van de vrouwen die geen winkeltegoed kregen, begon 32 procent aan borstvoeding. Bij de groep vrouwen die ervoor betaald kregen, deed 41 procent mee. Een geweldig resultaat, vertelt Clare Relton van de universiteit tegen de Britse krant The Times: Health experts say mothers should be paid to breastfeed. “Moeders zeiden tegen ons dat ze zich beloond voelden voor hun inzet.”

Geen oplossing

Niet iedereen is het eens met het project. Een groep artsen en verloskundigen vindt een bon voor een supermarkt geen oplossing. “Geld mag nooit het motief zijn. Borstvoeding geven moet een keuze zijn vanuit gezondheidsoverwegingen”, aldus een woordvoerder van de Britse vereniging van verloskundigen.

Steuntje in de rug

Of de vrouwen ook daadwerkelijk borstvoeding gaven of niet, is niet duidelijk. Ze werden niet gecontroleerd door de onderzoekers. Tegenstanders vinden dat het daarom niet mogelijk is om dit project landelijk op te zetten.  Shirley Cramer van de Royal Society for Public Health stelt echter dat betaling ‘net dat steuntje in de rug kan zijn, dat moeders nodig hebben’.

Bron: AD

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan