Borstvoeding belonen met cadeaukaarten effectief

1
1311
Borstvoeding positieve opvoedfactor

Moeders die worden beloond voor het geven van borstvoeding houden dit langer vol. Dat blijkt uit een Britse proef waarin het geven van borstvoeding werd beloond met vouchers voor winkels en supermarkten. De  gezondheidsexperts constateerden dat het aantal vrouwen dat borstvoeding geeft hierdoor fors stijgt. Niet iedereen vindt belonen overigens een goed idee.

Door het inzetten van cadeaukaarten hopen de onderzoekers dat meer vrouwen overstappen op het geven van moedermelk aan hun baby.  Uit het onderzoek bleek onder meer dat vrouwen het ‘normaler’ vinden om borstvoeding te geven als ze er wat voor terugkrijgen. Dit speelt vooral een rol onder vrouwen die zich ervoor schamen om borstvoeding te geven.

Vroeg stoppen

In Groot-Brittannië krijgt maar 1 procent van de baby’s tot de zesde maand volledige borstvoeding. Weliswaar begint driekwart van de moeders met borstvoeding, maar de meesten stoppen ermee als de baby acht weken oud is. Vooral in armere gebieden van Groot-Brittannië is het geven van borstvoeding geen normale zaak. Op sommige plekken begint slechts een kwart van de vrouwen aan het zelf voeden.

Winkelen

Aan de proef van de universiteit van Sheffield deden 5.000 vrouwen met een pasgeborene mee in de provincies Derbyshire en Zuid-Yorkshire. Iets meer dan een derde van de moeders kreeg vouchers waarmee ze voor 200 pond boodschappen konden doen. Daarnaast konden ze ook winkelen bij New Look of eten bij Pizza Express.

Van de vrouwen die geen winkeltegoed kregen, begon 32 procent aan borstvoeding. Bij de groep vrouwen die ervoor betaald kregen, deed 41 procent mee. Een geweldig resultaat, vertelt Clare Relton van de universiteit tegen de Britse krant The Times: Health experts say mothers should be paid to breastfeed. “Moeders zeiden tegen ons dat ze zich beloond voelden voor hun inzet.”

Geen oplossing

Niet iedereen is het eens met het project. Een groep artsen en verloskundigen vindt een bon voor een supermarkt geen oplossing. “Geld mag nooit het motief zijn. Borstvoeding geven moet een keuze zijn vanuit gezondheidsoverwegingen”, aldus een woordvoerder van de Britse vereniging van verloskundigen.

Steuntje in de rug

Of de vrouwen ook daadwerkelijk borstvoeding gaven of niet, is niet duidelijk. Ze werden niet gecontroleerd door de onderzoekers. Tegenstanders vinden dat het daarom niet mogelijk is om dit project landelijk op te zetten.  Shirley Cramer van de Royal Society for Public Health stelt echter dat betaling ‘net dat steuntje in de rug kan zijn, dat moeders nodig hebben’.

Bron: AD

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

1 REACTIE

  1. Dit is een vorm van extrinsieke beloning en uit veel opvoedkundig/psychologisch onderzoek is al lang gebleken dat dit niet goed werkt op de lange termijn. Op de korte termijn kan het werken, maar voor de lange termijn is intrinsieke motivatie (vanuit je zelf) nodig.
    Verder is dit een heel slecht uitgevoerd onderzoek: er was geen controle of de moeders werkelijk borstvoeding gaven, er lijken geen gegevens te zijn over de duur noch over de exclusiviteit van het borstvoeding geven.
    Tot slot: het verhogen van de cijfers voor het beginnen met borstvoeding krijg je door eerlijke informatie vooraf (liefst als pre-conceptie, maar in elk geval prenataal) over de consequenties voor de gezondheid van moeder en kind van de keuze voor zuigelingenvoeding, cijfers voor de exclusiviteit en de duur van borstvoeding krijg je omhoog door verbetering van de zorg door (intrinsiek!) gemotiveerde zorgverleners. De foto bij dit artikel is een voorbeeld van slechte informatie en zorg. Het kind is heel vreemd aangelegd en kan maar met moeite aan de borst blijven hangen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here