Stapelstenen van hout, wat een uitvinding voor behandelaren van jonge kinderen! Ze zijn multi-inzetbaar. Traumabehandelaar Cindy de Wit gebruikt ze meerdere keren per week. Bijvoorbeeld als graadmeter om cliënten last of spanning uit te laten drukken of als psycho-educatiemateriaal. Maar ook als speelgoed voor de kinderen. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld maakt zij de meerwaarde duidelijk. Ook geeft ze tips & tricks.

Een aantal weken geleden plaatste Cindy, gespecialiseerd in traumabehandeling bij jonge kinderen, een post over het werken met stapelstenen op LinkedIn. De vele reacties overtroffen haar verwachtingen. Er kwamen allerlei tips & tricks binnen van hulpverleners om de stenen te gebruiken in therapie. Hier heeft zij vervolgens een handige samenvatting van gemaakt.

Bruikbaar zijn deze stenen zeker, ook in het werk met de allerjongsten. Jonge kinderen kunnen lekker met de stapelstenen spelen. Ook voor ouders kunnen ze helpend zijn om de last die ze ervaren visueel te maken.

Praktijkvoorbeeld: slaapproblemen

De ouders van de 2-jarige Sem voelen zich erg machteloos. Hun zoontje heeft slaapproblemen en ze zijn ten einde raad. Middels de stenen onderzoek ik eerst met de ouders hoe de klacht eruit ziet.

De onderste steen staat symbool voor de klacht. Vervolgens vraag ik ouders wat ze al gedaan hebben om de slaapproblemen te verminderen. Zij hebben al heel veel geprobeerd. Iedere inspanning wordt met een steen bovenop de last – de onderste steen – weergegeven. Wat hebben deze ouders al hard gewerkt om de slaapproblemen van hun zoon te verminderen! Het waren veelal inspanningen gericht op de gedragsuitingen van Sem en een aantal waren op korte termijn een oplossing, maar op lange termijn juist niet. Door samen naar de stapel met stenen te kijken, ontstaat dit besef ook bij ouders.

Zo kijkend naar de stenen geeft het hen een dubbel gevoel. Enerzijds voelen ze zich erkend door de last en inspanningen zo op tafel te zetten. Anderzijds geeft het ze ook een machteloos gevoel. De last is namelijk niet kleiner geworden. Integendeel. Ondanks alle inspanningen, zijn de slaapproblemen de afgelopen maanden juist groter geworden. Er zijn ook klachten bijgekomen, die worden weergegeven middels de steen naast de grote steen. Zo is hun zoontje steeds angstiger, ook overdag.

Advertentie

Boem! Sem, die net nog lekker aan het spelen was met de auto’s gooit de stapel met stenen plots om en lacht. Net alsof hij wil zeggen: “Nu is het genoeg geweest.” Ouders kijken even verschrikt op en beginnen vervolgens ook te lachen. Er ontstaat even een moment van gedeeld plezier, waarbij samen gelachen mag worden en moeder Sem een aai over de bol geeft. Ondanks de nare periode die het gezin nu doorgaat, zijn er ook lichtpuntjes.

Ik realiseer mij dat ik met dit gezin verder kan bouwen aan een nieuwe toren. Maar gaan eerst gaan we meer inzoomen op wat er ónder die steen ligt. Dus naar de betekenis van het gedrag van Sem kijken in plaats van ons te focussen op de uiting ervan…

Samenvatting waardevolle toepassingen

  • De stapelstenen die ik gebruik zijn van het merk Janod, maar je hebt ze ook van andere merken. – Inzichtelijk maken dat iemand veel op zijn bord heeft kan door de stenen te stapelen. Daarbij kun je middels gebruik van poppetjes aangeven dat iemand niet meer zichtbaar is (voor zichzelf en anderen).
  • Gebruiken bij tafelopstellingen zodat je een innerlijk beeld zichtbaar kunt maken.
  • Op verwonderland.nl staan ook mooie materialen en op deze website ook: https://lnkd.in/eAcNdfye
  • Je kunt er ook andere natuurlijke materialen aan toevoegen zoals stokjes, schelpen of echte stenen.
  • Om de hoeveelheid spanning aan te geven. De hoeveelheid blokjes staat dan voor de hoeveelheid spanning. Of ermee aangeven hoe vol het hoofd van iemand is of hoe het bouwwerk eruit ziet na een opeenstapeling van ervaringen.
  • Ik werd ook een aantal keren gewezen op de Yucelmethode- Mehmet. De methode sluit goed aan bij mensen voor wie taal, overzicht, inzicht en soms ook motivatie ingewikkeld is. Ze worden geactiveerd om vanuit eigen regie, kracht en wensen te bouwen aan herstel. – Als iemand een wiebelige stapel maakt (staat ook voor de klacht die hij/zij ervaart): hoe kun je ervoor zorgen dat de stapel steviger komt te staan. Inzet van steunbronnen (hulp van anderen bijvoorbeeld) kunnen daarin ook helpend zijn.
  • Het uitdrukken van kwaliteiten. Als iemand een kwaliteit noemt of je deze zelf opmerkt: een steen op de stapel. Het bouwwerk staat voor de kracht die iemand heeft opgebouwd. – Om mensen tijdens en na een sessie te laten reguleren (ermee friemelen of even mee bouwen kan spanning in het lijf ontladen).
  • Vragen in welke steen ze zich herkennen, hoe de steen voelt, voelt die licht of zwaar. Waar wil je het neerleggen of zetten op dit moment. Welke stenen staan/liggen ernaast
  • Ik gebruik de stapelstenen ook als ik met kinderen een tijdlijn maak met daarop hun ervaringen. De stenen staan dan voor de nare ervaringen (en middels de hoeveelheid of positionering van de stenen kunnen ze de last aangeven) en bloemen (of andere symboliek) staan voor de prettige ervaringen. Met behulp van schatkistjes/versierde kistjes kun je ook de fijne dingen vastleggen.
  • Omdat ouders en kinderen in interactie staan met elkaar/ communicerende vaten zijn kun je vanuit het beeld dat je met een kind maakt dit weer bespreken met de ouders. En andersom kan natuurlijk ook. Vanuit het beeld van de ouders communiceren met het kind. Mocht iemand nog meer mooie ideeën hebben laat het gerust weten. Samen komen we tot veel waarde!

Cindy de Wit werkt als GZ-Psycholoog, EMDR-Practitioner VEN en IMH-Specialist DAIMH vanuit haar eigen praktijk, Psychologenpraktijk de Wit.

Verantwoording foto’s: Magnetic Fotografie

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan