Ieder jaar weer zijn er veel peuters en kleuters die traumatische gebeurtenissen meemaken. Tijdig hier de vinger opleggen is van groot belang, ook in de kinderopvang, want dergelijke ervaringen vormen een rem op de ontwikkeling. Alle reden dus om mee te doen aan het webinar van Petra Spuijbroek over traumasensitief kijken naar jonge kinderen. Het webinar vindt plaats op 19 september van 15.00 uur tot 16.30 uur en is ook terug te kijken. Je kunt dit webinar los bestellen of samen met de drie andere webinars die we dit jaar samen met MOC ’t Kabouterhuis organiseren.
“Bij trauma kan je denken aan zaken als een ingrijpende medische behandeling, kindermishandeling en verwaarlozing”, laat Petra in een vooruitblik op het webinar weten. “Jonge kinderen zijn hierbij extra kwetsbaar, want ze kunnen aan dergelijke gebeurtenissen nog geen woorden geven. Bovendien zijn ze nog volledig afhankelijk van hun verzorgers.”

Petra Spuijbroek: “Vroege herkenning is de ingang om een verstoorde ontwikkeling als gevolg van trauma te voorkomen”
Vroege herkenning
De expert op dit gebied benadrukt het belang om hier scherp op te letten. Vroege herkenning is de ingang om een verstoorde ontwikkeling als gevolg van trauma te voorkomen. Op jonge leeftijd worden in de hersenen namelijk allerlei verbindingen gelegd. Traumatische ervaringen of chronische stress zorgen voor blokkades. Dit kan tot uiting komen in slaapproblemen, het vermijden van contact met andere kinderen in de groep, grote prikkelbaarheid en angstig of schrikachtig gedrag. Ook de leerprestaties lijden hieronder.”
Uitingen, invloed en gevolgen
Tijdens het webinar spijkert Petra de kennis van pedagogisch medewerkers op dit gebied bij. Waar kunnen we dan zoal aan denken? “Averechts werkt het als trauma niet herkend wordt. Daarom ga ik in de eerste plaats in op de uitingen van trauma bij peuters en kleuters, de invloed ervan op het gedrag en de gevolgen voor de ontwikkeling. Vervolgens reik ik hulpmiddelen aan hoe je als professional voor een jong kind een veilige omgeving creëert. Plus wat deze kinderen van hun begeleiders nodig hebben, namelijk voorspelbaarheid.
Hoe luidt in dit verband je hartenwens? “Al jaren is mijn drijfveer om zo goed mogelijk betrokkenen rond het jonge kind te informeren en te inspireren over het belang van traumasensitief werken. Plus, want daar begint het mee, hen handvatten te geven om trauma in een vroeg stadium te herkennen. Daarom ben ik blij met de insteek van het webinar.
Petra Spuijbroek is GZ psycholoog/systeemtherapeut en EMDR practitioner. Naast 30 jaar werkervaring in haar eigen praktijk heeft Petra gewerkt bij Curium, Rivierduinen Centrum Autisme, MOC Kabouterhuis Hoofddorp en Family Supporters Den Haag.
Reeks van vier
Dit webinar is de derde van een reeks van vier die Vakblad Vroeg samen met de Jonge Kind Academie organiseert. Onderwerpen die de andere webinars aan bod komen zijn prikkelverwerking, autisme en moeilijk hanteerbaar gedrag. Je kunt je met voordeel voor de hele reeks van vier opgeven en krijgt dan de terugkijklink voor de eerste twee. Voor locaties of praktijken geldt een speciaal voordeeltarief.