Op spel gebaseerde interventies hebben een positief effect op de symptomen van autisme. Ze verbeteren het dagelijks functioneren. Ook de afstemming van ouders met hun kind is erbij gebaat. Theraplay is een behandelmethode die zich hiervoor leent. Momenteel loopt er onderzoek naar de meerwaarde van de interventie.

Dit blijkt uit een review van het Sarr Expertisecentrum Autisme (Youz). Omdat een overzicht ontbrak, vergeleek het expertisecentrum 32 wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van de effectiviteit van negen verschillende spelinterventies bij kinderen met autisme (ASS) en hun ouders.

Wel onderstreept de review de noodzaak voor meer gedegen onderzoek op dit onderwerp.  Onderzoek van het expertisecentrum naar het effect van Theraplay bij kinderen met autisme én hun ouders voorziet in deze behoefte. Dit gebeurt momenteel in de Tandem-studie. Theraplay is een spelinterventie waarbij het verbeteren van de ouder-kindrelatie centraal staat. Ouders leren om met hun kind met autisme om te gaan. Om gevoelens bij hun kind te herkennen en daardoor hun kind beter te begrijpen en te kunnen begeleiden. Het is een erkende methode, maar nog nooit onderzocht bij kinderen met autisme.

Ook wordt gedurende het onderzoek de lichamelijke en geestelijke stress van de ouders gemeten. Dit gebeurt middels bloedonderzoek en een nieuwe methode van het Erasmus MC. Daarbij wordt de hoeveelheid stress gemeten via het hormoon cortisol dat in hoofdhaar aanwezig is (zie dit artikel voor meer achtergrond over deze methode).

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Door de studie wordt duidelijk of Theraplay:

  • een effectieve behandelmethode is bij autisme;
  • of cortisol dat via het hoofdhaar gemeten te gebruiken is om te bepalen welke kinderen en ouders baat hebben bij Theraplay;
  • of hoofdhaar-cortisol een maat is voor de lichamelijke en geestelijke stress die ouders ervaren;
  • welke ouders aanvullende medische zorg nodig hebben.

“Dit betekent een grote stap vooruit in de behandelmogelijkheden van autisme bij kinderen én ondersteuning aan ouders”, aldus Wietske Ester, kinder- en jeugdpsychiater en senior onderzoeker bij Sarr Expertisecentrum Autisme

Contact

Bij vragen over het artikel of interesse in deelname aan de Tandem studie, kan contact worden opgenomen met L.Dijkstra@parnassiagroep.nl, promovendus of w.ester@youz.nl, hoofdonderzoeker en kinder- en jeugdpsychiater Sarr Autisme Rotterdam.

Bron: youz.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan