Slaapproblemen te herleiden tot eerste 1000 dagen

0
1100

Slaapproblemen op de leeftijd van 7 en 8 jaar zijn vaak te herleiden naar risicofactoren tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren. Daaronder vallen een hogere BMI vóór de zwangerschap en moeders met symptomen van angst. Ook het drinken van meer dan 1 glas alcohol of het roken van meer dan 1 sigaret per dag tijden de zwangerschap behoren tot de risicofactoren. Hetzelfde geldt voor zuigelingen met relatief gewichtsverlies.

Voldoende en goede slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar slaapproblemen bij kinderen en mogelijke determinanten hiervan tijdens de zwangerschap en de eerste twee levensjaren. Een exploratieve studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Sleep Medicine en waarover captise.nl bericht, beoogde de factoren te identificeren die tijdens deze periode geassocieerd zijn met slaapproblemen op 7-8 jarige leeftijd.

ABCD-studie

De onderzoekers gebruikten data van de ‘Amsterdam Born Children and their Development’ cohort studie (ABCD, n=2746). Slaapproblemen op de leeftijd van 7-8 jaar werden door de moeder gerapporteerd in de ‘Child Sleep Habits Questionnaire’ (CSHQ). Uit het onderzoek kwamen verschillende determinanten tijdens de zwangerschap en zuigelingenleeftijd naar voren die geassocieerd zijn met slaapproblemen op de schoolleeftijd.

Potential determinants during ‘the first 1000 days of life’ of sleep problems in school-aged children >  

Congres Slaapproblemen bij jonge kinderen

Slecht slapen is niet goed voor de ontwikkeling van het kind, maar is evenmin bevorderlijk voor de ouder-kindrelatie. Ouders lijken soms wel continue met een jetlag te leven. Hierdoor kunnen ze nauwelijks meer sensitief op hun kind reageren. De strijd en de problemen die hierdoor ontstaan kunnen zeer hardnekkig en moeilijk te beïnvloeden zijn.

Welke hulp kunnen zorgprofessionals bieden aan ouders van baby’s, peuters en kleuters die worstelen met in- en doorslapen? Wanneer moeten ze doorverwijzen naar specialisten? Hoe kunnen ze ouders, die zelf al zo moe zijn, op een goede manier begeleiden? Tijdens de 2e editie van het congres ‘slaapproblemen bij jonge kinderen’ komen deze aspecten aan bod. Het congres, dat plaatsvindt in de Jaarbeurs te Utrecht, bestaat uit drie plenaire lezingen en vier deelsessies. De organisatie is in handen van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo. Lees verder >

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here