Rokende partner zet aan tot meer roken rondom de zwangerschap

0
51
roken en zwanger

Vrouwen met een rokende partner, roken vaker voor, tijdens en na de zwangerschap. Zorgverleners zouden daarom ook het rookgedrag van de partner moeten bespreken. Ook het opleidingsniveau speelt een rol. Deze conclusie en aanbeveling zijn gebaseerd op de resultaten van een onderzoek naar het roken van vrouwen rondom de zwangerschap.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die vóór de zwangerschap rookten bijna zeven keer vaker een partner hadden die in die periode eveneens rookte dan vrouwen die niet vóór de zwangerschap rookten. Vrouwen die succesvol gestopt waren met roken tijdens de zwangerschap en daarna hiermee weer zijn begonnen met roken, hadden twee keer zo vaak een partner die rookte dan vrouwen die niet terugvielen.

Naast de rookstatus van de partner blijkt ook het opleidingsniveau en ander middelengebruik van vrouwen sterk samen te hangen met het rookgedrag van vrouwen vóór en tijdens de zwangerschap.

Rol voor zorgverleners

De onderzoekers stellen dat het belangrijk is dat partners van vrouwen al vóór de zwangerschap stoppen met roken en ook tijdens of na de zwangerschap niet weer opnieuw beginnen. Zorgverleners kunnen hierin een belangrijke rol spelen door niet alleen vóór, tijdens en na de zwangerschap aandacht te besteden aan het rookgedrag van de (zwangere) vrouwen, maar ook de partners tijdens deze momenten aan te spreken op hun verantwoordelijkheid en effectieve stoppen-met-roken begeleiding aan te bieden.

Meer aandacht voor partners in materialen

De Taskforce Rookvrije Start is een samenwerking tussen alle beroepsgroepen in de geboortezorg en bevordert multidisciplinaire zorg op het gebied van (stoppen met) roken. Op de website van de Taskforce Rookvrije Start staan al verschillende materialen (waaronder een e-learning) die zorgverleners kunnen gebruiken om stoppen met roken te bespreken met (aanstaande) ouders. Ook kunnen zorgverleners ouders op een makkelijke en snelle manier doorverwijzen naar de effectieve telefonische stoppen-met-roken coaching Rookvrije Ouders.

Op basis van hun bevindingen, pleiten de onderzoekers ervoor dat in deze materialen meer aandacht komt voor de rol van partners. Tevens zouden er nieuwe effectieve stoppen-met-roken interventies ontwikkeld en onderzocht moeten worden die zorgverleners kunnen inzetten om partners vóór, tijdens en na de zwangerschap rookvrij te laten worden.

Monitor Middelengebruik en Zwangerschap

De resultaten zijn gebaseerd op gegevens uit de Monitor Middelengebruik en Zwangerschap die het Trimbos-instituut in 2016 heeft uitgevoerd. In totaal deed een representatieve steekproef van 1858 moeders met dit onderzoek mee. Eind 2018 is de Monitor Middelengebruik en Zwangerschap voor de tweede keer uitgevoerd. Nieuwe prevalentiecijfers over het middelengebruik van vrouwen rondom de zwangerschap worden in de zomer van 2019 verwacht.

Smoking Behavior of Women Before, During, and after Pregnancy: Indicators of Smoking, Quitting, and Relapse >>

Bron: trimbos.nl

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here