Bijna iedereen kent het wel: die akelige geur van het riool in huis,. Die vieze lucht die ruikt naar rotte eieren. Het is echt belangrijk om daar snel iets te doen. Je kunt zelf aan de slag gaan als je weet hoe je het moet aanpakken, maar vaak is het nodig om een expert zoals rioolprobleemkwijt.nl in te schakelen. Waarom? Omdat die lucht niet alleen stinkt, maar ook nog eens hartstikke ongezond is voor volwassenen en kinderen.

De oorzaken van rioollucht

Er zijn verchillende factoren die een stank in huis kunnen veroorzaken, zoals beschadigingen aan het riool waardoor onaangename gassen vrijkomen en zich verspreiden. Daarnaast kan een verstopte ontluchtingskoker ook een oorzaak zijn. De lucht kan dan niet weg en komt terug het huis in via bijvoorbeeld de toiletpot. Verder kunnen lekkages of blokkades in het riool zelf voor de rioollucht zorgen. Tot slot kan de geur ook van buitenaf komen, bijvoorbeeld van buren en via ramen of andere openingen het huis binnendringen.

Giftige gassen in rioollucht

Waterstofsulfide staat ook wel bekend als rotte-eieren gas. Dit is een veelvoorkomend gas in rioollucht. Dit gas stinkt niet alleen verschrikkelijk, maar is ook erg giftig. Als kinderen te veel van dit gas inademen, kunnen ze serieuze problemen met hun ademhaling krijgen. Waar moet je dan aan denken? Nou, geïrriteerde slijmvliezen en longembolie, maar ze kunnen zelfs flauwvallen. Methaan is een ander gas dat vaak in rioollucht zit. Ook dit is niet goed voor kinderen. Het is weliswaar minder giftig dan waterstofsulfide, maar wanneer je dit inademt kan dat leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, flauwvallen en kortademigheid. Dit is vooral voor jonge kinderen gevaarlijk.

Advertentie

Micro-organismen en bacteriën

In rioollucht zitten niet alleen giftige gassen, maar ook ziekmakende kiemen en bacteriën. Die kunnen bij kinderen allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, zoals infecties en voedselvergiftiging. Bacteriën uit het riool kunnen ernstige infecties geven als ze in het lichaam van een kind komen. Ook kunnen schimmels in de lucht problemen met ademhalen veroorzaken, zoals astma, of infecties van de huid en slijmvliezen. Dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen.

Mogelijke symptomen bij kinderen

Als kinderen te lang in rioollucht zitten, kunnen ze allerlei klachten krijgen. Dit is weer afhankelijk van hoe sterk die lucht is en hoe lang ze eraan blootgesteld zijn. Denk aan prikkende ogen, moeite met ademen, duizeligheid, hoofdpijn, misselijk en zelfs flauwvallen. Bij echt lange blootstelling aan die vieze lucht kunnen er zelfs erge gezondheidsproblemen ontstaan, zoals longproblemen en bewusteloos raken.

Preventie en actie nemen

Ouders of verzorgers moeten snel handelen wanneer ze rioollucht in huis opmerken, vooral als er kinderen zijn. Schakel bij voorkeur professionele hulp in om rioolproblemen op te lossen en zo de gezondheid van kinderen te beschermen tegen schadelijke gassen en micro-organismen. Een gespecialiseerd bedrijf kan snel de oorzaak van rioolstank opsporen. Zij hebben de onderzoeksmaterialen en ervaring om snel vast te stellen wat het probleem veroorzaakt. Na het onderzoek kan de rioolspecialist direct aan de slag om de rioolstank te verhelpen, bijvoorbeeld door ontstoppingswerkzaamheden uit te voeren of delen van de riolering te vervangen. Vaak zal de stank dezelfde dag nog verdwijnen. Als de bron van de rioollucht zich buiten je pand bevindt, zal het rioolbedrijf proberen toegang te krijgen tot aangrenzende panden om het probleem op te lossen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieSlaap webinar
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan