Een grotere eetlust in de vroege kindertijd verdient aandacht. Dit kan namelijk verband houden met eetstoornissymptomen tien jaar later. Dit blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van onder andere dr. Ivonne Derks en prof.dr. Pauline Jansen, Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en onderzoekers van UCL, Verenigd Koninkrijk. Een gezonde voedselomgeving en responsieve voedingsstrategieën van ouders zouden kunnen helpen om het risico op het ontwikkelen van eetstoornissen te verlagen.

Eetlustkenmerken geven veelal aan hoe we reageren op voedsel en de mogelijkheid om te eten, Maar ze gaan ook over de mate waarin we meer of minder willen eten wanneer we negatieve emoties ervaren.

Kinderen van vier en vijf jaar

De onderzoekers ontdekten dat met name kinderen van vier en vijf jaar een sterkere neiging hebben om te eten wanneer ze smakelijk voedsel zien, ruiken of proeven. Dit verdient  aandacht, want dit vergroot de kans op het ontwikkelen van een reeks eetstoornissymptomen op de leeftijd van 12 tot 14 jaar. Hierbij gaat het om eetbuien, ongecontroleerd eten, emotioneel eten, lijnen, en compensatiegedragingen. Uit het onderzoek blijkt ook dat een langzamer eettempo beschermend kan zijn tegen het ontwikkelen van sommige eetstoornissymptomen op latere leeftijd. Hetzelfde geldt voor je sneller vol voelen in de vroege kindertijd.

Dr. Ivonne Derks (EUR & UCL Institute of Epidemiology & Health Care) wijst erop dat dit echter ook normaal en veel voorkomend gedrag is. De uitkomst van het onderzoek moet volgens haar dan ook worden gezien als één van de vele mogelijke risicofactoren in plaats van iets waarover ouders zich zorgen moeten maken.

Preventie 

Eetstoornissen zijn vaak lastig effectief te behandelen als ze zich eenmaal hebben ontwikkeld. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken hoe men de ontwikkeling kan voorkomen. Professor Pauline Jansen (EUR) vertelt: “Al met al laten onze bevindingen zien dat het ontwikkelen en testen van preventiestrategieën de moeite waard kan zijn. Hoewel iemands eetlust een aanzienlijke genetische component heeft, weten we ook dat er omgevingsinvloeden zijn die de eetlust kunnen beïnvloeden. Een gezonde voedselomgeving en responsieve voedingsstrategieën van ouders zouden kunnen helpen om het risico op het ontwikkelen van eetstoornissen te verlagen.” 

Gezonde voedingsmiddelen

Van belang in dit verband is dat gezonde voedingsmiddelen prominenter, opvallender en betaalbaarder zijn dan minder gezonde opties. Dit omvat ook bredere toegang tot voedsel, zoals welke soorten verkooppunten er in onze buurt zijn en welk voedsel op tv is te zien. Responsieve voedingsstrategieën van ouders gaat over het aanbieden van voedzaam eten op vaste tijden voor maaltijden en tussendoortjes, en het kind vervolgens zelf laten beslissen wat het eet en hoeveel het eet (als het al iets eet) zonder druk uit te oefenen.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Child & Adolescent Health.

Bron: Erasmus University Rotterdam 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan