Pampers, AEB, TerraCycle en FaterSMART bundelen hun krachten om luierafval in te zamelen met behulp van innovatieve luierrecyclebakken. In de gemeente Amsterdam is een eerste inzamelingspilot van start gegaan.

Met de inzamelingspilot willen, wereldwijd de eerste in zijn soort, willen de partners vooral leren van gezinnen: wat werkt voor hen bij het scheiden van luierafval? De pilot is een cruciale stap om luierrecycling tot leven te kunnen brengen in Nederland en biedt ouders een geavanceerde techniek om gebruikte luiers in de toekomst te recyclen.

Onderzoek

Recent onderzoek onder Nederlandse ouders door Maurice de Hond (Peil.nl, december 2018) laat zien dat bijna 70% zou meedoen aan een luierrecyclingproject en dat 82% van de Nederlandse ouders het niet erg zou vinden om zijn of haar luierafval te scheiden van het andere afval. Daarnaast geeft de helft van de Nederlandse ouders aan dat zij luierrecycling primair de verantwoordelijkheid vinden van luierproducenten. Dit past in de plannen van de Nederlandse overheid om de maatschappij en het bedrijfsleven om te vormen tot een circulaire economie waarin alle grondstoffen in 2050 recyclebaar moeten zijn.

Luierrecyclebakken

Ongeveer 200 gezinnen kunnen meedoen aan de inzamelingspilot. Deze start met tien luierrecyclebakken in twee wijken in Amsterdam: Amsterdam Zuidoost en Amsterdam Oost.  Ouders kunnen luierafval van alle merken deponeren in de bakken op locaties die zij vaak bezoeken, zoals kinderdagverblijven en drogisterijen.

De luierrecyclebakken kunnen door ouders worden geopend met de speciale Pampers Recycling app. Daarnaast laat de app zien waar de dichtstbijzijnde bak staat en wordt de positieve bijdrage aan het milieu bijgehouden.

Meer weten?

Website ARN – energie en grondstoffen >

Website Pampers >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan