De gezondheid van de bloedvaten beïnvloedt de hersenontwikkeling al vanaf jonge leeftijd. Een hoge bloeddruk kan de ontwikkeling van de niet-verbale intelligentie beïnvloeden.
Dat blijkt uit onderzoek in het kader van het project Generation R van Sander Lamballais. Hij toonde aan dat al tijdens de kindertijd een hoge bloeddruk in verband kan worden gebracht met verschillen in cognitie en mentale gezondheid. Hiervoor deed hij onderzoek naar zowel 6,000 6-jarigen uit Generation R als 5,000 volwassenen van de Rotterdamse ERGO-studie.
Bij de volwassenen waren de bloeddruk en de stijfheid van de bloedvaten gerelateerd aan het denkvermogen. De kinderen werden getest op niet-verbale intelligentie en deze bleek samen te hangen met verschillen in de bloeddruk. Dit laat zien dat de relatie tussen de gezondheid van de vaten en cognitie mogelijk ook tijdens de kindertijd een rol speelt. De relaties waren wel zwakker tijdens de kindertijd. Dit onderzoek suggereert dat de gezondheid van de bloedvaten de hersenontwikkeling vanaf de jonge leeftijd beïnvloedt.
Bron: generationr.nl