Het Wilhelmina Kinderziekenhuis van het UMC Utrecht heeft het meest moderne  toestel voor hartkatheterisatie in gebruik genomen. Met hogere beeldkwaliteit, verbeterde 3D-mogelijkheden en minder straling kunnen de specialisten het hart nog beter in kaart brengen en behandelen. Dat betekent minder belasting voor de patiëntjes. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis is hiermee het enige medisch centrum in Nederland waar 3D-opnamen worden gemaakt van kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Als een kind een gat heeft in het hart, een bloedvat vernauwd is of een hartklep vervangen moet worden, dan gebeurt dit vaak door een openhartoperatie. Steeds vaker kan dit echter door een ingreep via de bloedvaten in de lies: een hartkatheterisatie.

Wat is 3D-hartkatheterisatie?

Door een opname met een roterende röntgenbuis te maken kunnen hart, vaten en de longen binnen enkele seconden 3-dimensionaal worden afgebeeld. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis is het team al in 2011 met 3D hartkatheterisatie begonnen. Dankzij deze geavanceerde beeldvormingstechnieken kunnen de interventiecardiologen de hartafwijkingen veel beter begrijpen en veiliger behandelen. Daarom past het Kinderhartcentrum Utrecht de allernieuwste 3D-technieken tijdens hartkatheterisaties toe en heeft deze verder ontwikkeld. Met als resultaat dat het Wilhelmina Kinderziekenhuis nu wereldwijd tot de topcentra behoort op het gebied van hartkatheterisaties met innovatieve 3D-technieken.

Hoe werkt een hartkatheterisatie?

Met kleine kunststofbuisjes en voerdraden kunnen de specialisten van het kinderhartcentrum – ‘interventiecardiologen’ – het hart vanuit de lies bereiken terwijl het kind onder narcose is. Door hun ervaring onder röntgendoorlichting weten ze de juiste weg en plaats te vinden. Daarbij meten ze bloeddrukken op verschillende plekken en brengen hart en vaten in twee richtingen in beeld. Vervolgens kunnen ze bijvoorbeeld een gat met een parapludevice sluiten, een vernauwing dotteren of een hartklep vervangen. Per jaar ondergaan zo’n 150-200 kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis een hartkatheterisatie.

Bekijk hier een video over het meest moderne katheterisatietoestel.

Advertentie

De 3D-techniek brengt nog meer: bij de voorbereiding van een hartoperatie helpt het de chirurgen om het hart in drie dimensies te zien. Dit kan achter het beeldscherm of middels een 3D-print door het hart van alle kanten en hoeken te bestuderen.

Mee naar huis

Hoe het hart 3-dimensionaal in elkaar zit helpt ouders en kinderen om de hartafwijking beter te begrijpen. De dag na de ingreep bekijken ze samen de 3D-filmpjes van hun eigen hartkatheterisatie en geven de artsen uitleg en antwoord op de vragen. Daarna krijgen de ouders de 3D-film mee naar huis. Soms gebruiken de patiënten die plaatjes van hun eigen hart later voor een spreekbeurt op school.

Bron: Persbericht WKZ

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan