Landelijk bestaan er verschillende nazorgpoliklinieken voor baby’s met een slechte start. In Oost-Nederland is een polikliniek opgezet waarin de kinderartsen, jeugdartsen en verpleegkundigen uit het ziekenhuis en uit de jeugdgezondheidszorg samenwerken. Het betreft een unieke samenwerking van een groep gemotiveerde professionals.

Het is belangrijk om na te gaan of de doelstellingen van een dergelijke polikliek worden gehaald. Hiernaar is onderzoek gedaan door een student van de Wageningen Universiteit in samenwerking met het Evaluatiebureau Publieke Gezondheid van de Academische Werkplaats AGORA.

Integratie preventieve en curatieve zorg

De Neonatologie Nazorgpoli in het Slingelandziekenhuis is in 2014 samen met Jeugdgezondheidszorg (0-4) van Yunio opgezet. Door gezamenlijk een tweewekelijkse poli te organiseren, wordt meer zorg op maat geboden en preventieve en curatieve zorg geïntegreerd. Deze Neonatologie Nazorgpoli beoogt met haar zorg aan te sluiten op de behoefte van ouders en kinderen. De neonatologen, kinderartsen en verpleegkundigen uit het ziekenhuis en de jeugdartsen en -verpleegkundigen uit de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) werken vanaf het prille begin nauw samen in de polikliniek.

Samenwerking heeft meerwaarde

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat ouders zowel in 2015 als 2016 het meest tevreden waren over hoe zij en hun kind bejegend werden en over de deskundigheid van de zorgverleners van de Neonatologie Nazorgpoli. In 2016 werd ook de telefonische bereikbaarheid van de polikliniek erg positief beoordeeld. Het minst tevreden waren ouders in beide jaren over de ruimtes van de polikliniek en het dagdeel waarop zij hier terecht konden. Ouders vonden in zowel 2015 als 2016 dat de Neonatologie Nazorgpoli een meerwaarde heeft omdat alle zorgverleners samenwerken op één locatie. Uit de interviews blijkt ook een grote tevredenheid bij de ouders over de geboden begeleiding. De professionals waarderen op hun beurt de samenwerking tussen de preventieve en curatieve zorg.

Over het onderzoek

De tevredenheid van ouders met de Neonatologie Nazorgpoli is in 2015 en 2016 geëvalueerd aan de hand van vragenlijstonderzoek. In 2019 is kwalitatief onderzoek opgezet om na te gaan hoe ouders en professionals terugkijken op de zorg geboden vanuit de Neonatologie Nazorgpoli en de overgang naar de jeugdgezondheid (4-18) van de GGD ervaren.
Van de 46 bij het vragenlijstonderzoek betrokken ouders is 96,6% positief over de Neonatologie Nazorgpoli. De ouders geven op één punt in 2016 een significante verbetering aan en dat is dat meer ouders het duidelijk vinden bij wie zij met welke vragen terecht kunnen.

Aanpassingen

Op basis van het onderzoek heeft het ziekenhuis aanpassingen gemaakt; de ouders kunnen inmiddels gebruik maken van de poli op twee dagdelen in plaats van een dagdeel. Er ligt een wens voor één elektronisch patiëntendossier, kortere wachttijden, en grotere ruimtes voor de Neonatologie Nazorgpoli.

Verder lezen

Dit artikel is een samenvatting van een uitgebreid artikel over de onderzoeksbevindingen. Hierin beschrijven de auteur hoe dit initiatief is geëvalueerd.

Volledige artikel Neonatologie Nazorgpoli >>

Met dank aan de medewerkers van de neonatologie nazorg polikliniek: verpleegkundigen van de afdeling Neonatologie; kinderartsen; jeugdartsen (Yunio); Jeugd verpleegkundigen (Yunio); doktersassistente en secretaresses van de polikliniek Kindergeneeskunde en de pré-logopedist, diëtist, lactatiekundige, psycholoog, maatschappelijk werker en kinderfysiotherapeut.

Merle Kuiper (1), Monique L’Hoir (2), Judith Heinrich (3), Erica Stam (4),  Marjolein van der Laan (5), Noortje van den Ingh (5), Monique Jacobs (6)

  1. Student Wageningen Universiteit, Gezondheid en Maatschappij
  2. Gezondheidsbevorderaar GGD Noord- en Oost-Gelderland, onderzoeker Universiteit Wageningen
  3. Onderzoeker (epidemioloog), Evaluatiebureau Publieke Gezondheid  GGD Noord- en Oost-Gelderland,(inmiddels werkzaam bij GGD IJsselland)
  4. Stafarts JGZ, Yunio, Varsseveld
  5. Stafarts JGZ, GGD Noord- en Oost-Gelderland, Warnsveld
  6. Kinderarts, Slingelandziekenhuis, Doetinchem

Correspondentie:
Dr. M.P. L’Hoir
GGDNOG
Rijksstraatweg 65
7231 AC Warnsveld
m.lhoir@ggdnog.nl

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan