Het kunnen toepassen van mindfulnessvaardigheden maakt vrouwen beter bestand tegen de mogelijke negatieve mentale gevolgen van een zwangerschap. Depressieklachten verminderen gedurende de hele zwangerschap. Ook kijken deze vrouwen positiever terug op de bevalling en geven ze vaker en langer borstvoeding.
Dit blijkt uit promotieonderzoek van Lianne Hulsbosch (Medische en Klinische Psychologie, Tilburg School of Social and Behavioral Science)s. Zij keek naar mogelijke negatieve gezondheidsuitkomsten tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar na de bevalling. Deze problemen kunnen zowel mentaal als fysiek van aard zijn, denk aan stress, angst, depressie, bevallingscomplicaties of problemen met het geven van borstvoeding.
Hoewel mindfulness tijdens de zwangerschap angst en depressie niet wegneemt, kan een (online) cursus wel de mentale weerbaarheid vergroten. Bijvoorbeeld door zelfcompassie te vergroten en piekeren te verminderen. Vrouwen met meer mindfulnessvaardigheden ervaarden minder depressieklachten gedurende de hele zwangerschap. Bovendien keken zij positiever terug op de bevalling, gaven ze vaker borstvoeding en gingen ze hier langer mee door.
Het onderzoek is onderdeel van de HAPPY-studie (Holistic Approach to Pregnancy and the first Postpartum Year) en de Brabant Studie. Beide studies volgden meer dan 2000 vrouwen tijdens de zwangerschap tot het eerste jaar na de bevalling. Uit de resultaten blijkt dat stress een ongecompliceerde bevalling of kraamtijd in de weg kan staan.
Bron: tilburguniversity.edu/nl
Zie ook: