Ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt dagelijks minder dan een gram calcium binnen. Dat is te weinig en vergroot het risico op complicaties voor moeder en kind. Slechts 2 procent van de zwangere vrouwen gebruikt calciumtabletten. Men gebruikt vooral multivitaminen, maar die bevatten onvoldoende calcium bevatten om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te behalen.

Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht na onderzoek onder ongeveer 2.500 zwangere vrouwen in Limburg. Het onderzoek, waarover gezondheidsnet.nl bericht, is gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.

Multivitaminen

Zo’n 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt echter te weinig van het mineraal binnen via voeding en eventuele supplementen. Ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen neemt wel dagelijks voedingssupplementen in de vorm van multivitaminen, maar deze bevatten slechts een fractie (of soms zelfs helemaal niets) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium. Losse calciumtabletten bevatten weliswaar een veel grotere hoeveelheid calcium, maar deze werden slechts door 2 procent van de zwangere vrouwen gebruikt, zo blijkt uit het onderzoek.

Zwangerschapsvergiftiging

Dagelijkse inname van één gram calcium tijdens de zwangerschap verkleint het risico op vroeggeboorte, zwakke botten bij de ongeboren baby en een te laag geboortegewicht. Daarnaast kan calcium een te hoge bloeddruk bij de aanstaande moeder voorkomen en het risico op pre-eclampsie – zwangerschapsvergiftiging – verlagen. En die complicatie is  heel gevaarlijk, zegt epidemioloog Luc Smits van de Universiteit Maastricht in Algemeen Dagblad. Jaarlijks belanden vijfduizend vrouwen hiermee in het ziekenhuis. “In het ergste geval kan moeder of kind overlijden. Maar vaker leidt zwangerschapsvergiftiging tot problemen bij de baby. Die groeit niet goed of wordt eerder geboren.”

Vijf glazen melk

Door dagelijks vijf glazen melk te drinken krijgen zwangeren ook de juiste hoeveelheid calcium binnen, maar Smits zegt dat weinig vrouwen aan die hoeveelheid komen. “De meeste vrouwen zitten niet op vijf glazen melk te wachten, zeker niet in de periode dat ze heel misselijk zijn.” Brood, groenten en peulvruchten bevatten ook calcium, maar in mindere mate. “In principe kan alleen uit voeding voldoende van het mineraal worden gehaald, maar onze studie leert ons dat de praktijk dus toch weerbarstig is.”

AdvertentieVroeglezing - artikel

Calcium bijslikken

Eventueel kunnen voedingssupplementen uitkomst bieden, maar daar is wel een goed advies bij nodig. Fabrikanten zijn, zo vertelt Smits, namelijk niet snel geneigd om de hoeveelheid calcium in zwangerschapssupplementen op te schroeven. “Wanneer je daar 1000 milligram calcium aan toevoegt, worden de tabletten heel groot en worden ze er niet smakelijker op. Losse calciumtabletten voor de hele zwangerschap kosten nog geen tientje bij de drogist.”

Expect-studie

De onderzoeksresultaten komen voort uit de zogeheten Expect-studie van het Verloskundig Consortium Limburg. Het consortium is een samenwerkingsverband tussen alle verloskundigenpraktijken, ziekenhuizen (Atrium MC, Orbis MC, Laurentius Ziekenhuis, St Jans Gasthuis, VieCuri & AZM), kraamcentra en jeugdgezondheidszorg in de provincie Limburg, Academie Verloskunde Maastricht en de Universiteit van Maastricht.

Calcium intake from diet and supplement use during early pregnancy: the Expect study I >

Bron: gezondheidsnet.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeg-congres artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan