Binnen de jeugdhulpverlening liggen nog vele kansen om meer vanuit het gedachtegoed van Infant Mental Health te werken. Niet alleen om problemen bij jonge kinderen te voorkomen, maar ook om de ernst ervan te beperken. IMH Twente, hét inspiratieplatform om tot vernieuwing en verbinding te komen, roept professionals op om zich aan te sluiten.

De jeugdhulpverlening is sterk aan het veranderen en dat is nodig. Maar door alle bezuinigingen komen professionals te weinig aan vernieuwing toe. Daardoor krijgen ouders en jonge kinderen niet altijd de zorg en aandacht die zij nodig hebben. Het opvoeden van een jong kind blijft daardoor soms onnodig stressvol, met alle gevolgen van dien.

Meerwaarde

Het jonge kind lijkt weliswaar een afgebakend gebied, maar er vallen vele specialistische disciplines onder. Zo is de aanpak van zindelijkheid een andere dan die van slaapproblemen, preverbaal trauma of echtscheiding. Door duidelijkheid te geven wie welk specialisme heeft, moet er een betere match komen tussen vragen van ouders en het team dat deze vraag het beste kan beantwoorden.

Daarnaast is een doel van IMH Twente dat er zo vroeg mogelijk gesignaleerd wordt op mogelijke problemen in de ouder-kindrelatie, en dan bij voorkeur tijdens de zwangerschap. Dat betekent dat er een betere ketensamenwerking moet komen tussen de geboortezorg en de jeugdhulpverlening.

Participanten

IMH Twente richt zich op professionals die vanuit de visie van Infant Mental Health hun interventies inzetten. Er wordt over grenzen van de verschillende sectoren heen gekeken; geboortezorg, (voorschools) onderwijs, jeugdhulpverlening, jeugdgezondheidszorg, preventie en medisch komt allemaal samen binnen het platform.

Dat betekent dat het netwerk een grote groep collega’s aanspreekt; van baby – en kindermasseur, babyconsulent, verloskundigen, jonge kind specialisten in het onderwijs tot aan medisch specialisten, IMH-specialisten, professionals van de gemeentelijke toegang en jeugdbeschermers.

Regionaal vangnet

Als ouders plezier hebben in de opvoeding, is de kans groter dat baby’s en jonge kinderen ontspannen kunnen opgroeien. Wanneer dit om welke reden dan ook anders verloopt, is het belangrijk dat ouders een vangnet in de regio voelen. Er zou daarbij veel meer oog moeten zijn voor de psychologie van het (jonge) ouderschap, de regulatie van ouder en kind en wat de invloed hiervan is op de hulpvragen die zich aandienen. Kijk je sec naar het gedrag van het kind dat zich aandient of kijk je ook naar het ontstaan ervan en naar de ouder-kind relatie?

Doe mee!

Er liggen nog vele kansen om meer vanuit het gedachtegoed van Infant Mental Health te werken. IMH Twente wil daarom een groep met IMH-generalisten opleiden, meet-ups organiseren en wil in elke gemeente een aantal baby – en jonge kind professionals waar ouders op terug kunnen vallen. De professionals die zich hiervoor aanmelden, komen overzichtelijk op een regionale kaart op de website te staan. Sponsoren die deze ontwikkeling ondersteunen zijn daarbij zeer welkom.

IMH TwenteWarme ontvangst

Dat het initiatief goed ontvangen wordt, bleek uit de gelaagde kick-off op 5 maart. Er waren ruim 75 professionals, vanuit alle verschillende domeinen rondom het jonge kind – van verloskunde tot aan kleuteronderwijs. Inmiddels wordt het initiatief warm ontvangen, met aanmeldingen van grote organisaties als ‘s Heeren Loo en Jeugd GGZ tot aan eerstelijnspraktijken en lokale samenwerkingsverbanden. Er was veel belangstelling voor de opzet van de opleiding tot IMH-generalist in de regio Twente. Samen met de RINO groep wil IMH Twente onderzoeken of, door het lokaal organiseren van deze opleiding, de IMH-kennis in de regio verhoogd kan worden en de ketensamenwerking verder verbeterd kan worden.

Ga voor meer informatie naar de website van IMH Twente >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan