Recensie ‘The emotional life of the toddler’ door Sofie Creemers

Je werkt met jonge kinderen en zoekt nog zinvolle lectuur? Deze moet in je boekenkast, geloof me maar. Alicia Lieberman heeft een ongekende gave om je op een duidelijk, vlot leesbare en tot de verbeelding sprekende manier mee te nemen naar de leefwereld van een kind. In dit werk leert ze ons peuters en kleuters beter begrijpen in hun noden en angsten.

Veel gedragingen van jonge kinderen vallen soms moeilijk te rijmen met ‘volwassenen-logica’. Waarom is die pamperwissel voor sommige kinderen een nationale ramp? Wat betekent liegen eigenlijk? Waarom wordt een kind toch zo graag achternagezeten? Waarom zijn conflicten tussen ouder en kind onvermijdelijk, en welke reacties zijn daarin helpend voor het kind (zonder dat je daarom dan maar ‘alles’ moet toelaten?). Hoe moeten we roekeloos gedrag begrijpen? Waarom, en vooral hoé, help je je peuter best een kléin beetje frustratie verdragen? Waarom valt een zindelijkheidstraining door ouders eigenlijk niet te controleren? Wat is de ‘emotionele’ betekenis van eten en hoe speelt die mee in eetmoeilijkheden? Welke invloed hebben discussies tussen ouders op jonge kinderen? Dit boek biedt antwoord op deze en vele andere vragen.

Elk hoofdstuk is van waarde

De eerste drie hoofdstukken van het boek nemen ons mee in het belang van de ouder-kindrelatie, en hoe een jong kind vanuit die basis de wereld gaat ontdekken. We leren hoe de opvoeder soms terug gekatapulteerd wordt naar eigen kwetsuren uit de voorgeschiedenis, wat soms maakt dat die relatie (even) onder druk komt te staan. Hoe je die momenten kan herstellen, en waarom dat zo belangrijk is, wordt eveneens besproken.

In de hoofdstukken 4 t/m. 6 krijgen verschillende temperamenttypes aandacht, zoals de hoog-actieve kleuters die de voorkeur geven aan exploreren en bewegen; en de ‘slow to warm up’ kinderen die geneigd zijn iets voorzichtiger te zijn in onbekende situaties voordat ze ontdooien en op ontdekking gaan. We worden erop gewezen dat het temperament van het kind niet altijd overeenkomt met dat van de ouder, wat soms voor momenten van mismatch of zelfs, voor beide partijen, frustratie kan leiden.

Waarom zijn bijna alle jonge kinderen bang van diezelfde typische dingen? Welke angst is ‘te verdragen’, hoe kan je ervan leren, hoe kan je ermee omgaan en wanneer wordt angst schadelijk? Dit en vele andere inzichten krijgen we in het zevende hoofdstuk dat handelt over vroege angsten.

Hoofdstuk 8 doet een aantal concrete domeinen uit de doeken waarbij het grootbrengen van kleine kinderen ons vaak voor uitdagingen plaatst. Denk maar aan separatieangst, zindelijkheid, eet- en slaapproblemen, rivaliteit tussen broers en zussen en schermtijd. Naast theoretische inzichten die ons hier met een andere blik naar laten kijken, staat de auteur ook steeds stil bij wat het kind op die domeinen eigenlijk vooral van zijn/haar zorgfiguur nodig heeft.

Advertentie

Heel verhelderend en waardevol is het 9e hoofdstuk dat gewijd wordt aan de beleving van jonge kinderen bij scheiding van hun ouders. Er is aandacht voor de kant van moeder, vader én noden van een jong kind hierbij.

Tenslotte krijgen we in het laatste hoofdstuk antwoord op de vraag wat kinderen nodig hebben wanneer ze opgevangen worden door andere zorgfiguren, zoals bij de kinderopvang. Hierbij is er bijzondere aandacht voor de momenten waarop ouders weggaan en terugkomen, en voor de relatie tussen de ouder en begeleider.

Meerwaarde voor de praktijk

Hulpverleners vinden in dit boek zeer waardevolle inzichten om met ouders te delen, opdat ze de uitdagingen waar ze voor staan in het omgaan met hun kinderen beter kunnen begrijpen en beantwoorden.

Doorspekt met vele herkenbare voorbeelden, die duidelijk in vormgeving te onderscheiden zijn in de tekst, wordt de theorie zeer tastbaar. Een uitgebreide referentielijst laat je toe om nog verder in deze thema’s te grasduinen.

The emotional life of the toddler >

Sofie Creemers is klinisch psycholoog (K.U.L.), Infant Mental Health deskundige (RINO Vlaanderen) en praktijkspecialist Perinatale geestelijke gezondheidszorg (i.o.). Momenteel is ze in Vlaanderen werkzaam als eerstelijnspsycholoog voor ‘1 Gezin 1 Plan’ en als psycholoog voor Yuneco Connect, een programma dat inzet op vroegdetectie en vroeginterventie. Binnen deze twee functies focust ze op de doelgroep infants. Daarnaast heeft ze ervaring als psycholoog in onder meer moeder-kindafdelingen (pediatrie, neonatologie, …) van meerdere ziekenhuizen en in de infantpsychiatrie.

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan