Het volgen van een leefstijlprogramma vóór de zwangerschap leidt tot een lagere consumptie van suikerrijke dranken en snacks en tot meer lichamelijke activiteit. Deze veranderingen blijken echter bescheiden. Het verdient aanbeveling om de begeleiding te continueren, inclusief aandacht voor het stimuleren van gezond gedrag.
Dat ontdekte Tessa van Elten in haar promotieonderzoek naar leefstijlbegeleiding voorafgaand aan de zwangerschap, met als doel gezonder eten en meer bewegen om de gezondheid en leefstijl van twee generaties te verbeteren: die van vrouwen en hun kinderen.
Van Elten deed haar studie bij vrouwen met overgewicht (BMI boven de 29) en vruchtbaarheidsproblematiek. Ze had verwacht dat de kinderwens een belangrijke motivatie zou zijn om grote veranderingen in leefstijl te maken.
Maar misschien heeft de stress die gepaard gaat met vruchtbaarheidsproblematiek het veranderen van leefstijl bemoeilijkt, aldus de promovenda. Dat zou ervoor pleiten om eerder met leefstijlbegeleiding te beginnen.
Daarnaast is het volgens Van Elten belangrijk om de begeleiding te continueren tijdens en na de zwangerschap. Tot slot zou een leefstijlprogramma niet alleen gericht moeten zijn op het verminderen van ongezond gedrag, maar ook op het stimuleren van gezond gedrag.
Preconception dietary intake and physical activity >
Bron: vumc.nl