Kinderen met blauw, lichtgrijze en groene ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht dan kinderen met donkere ogen. Dit kan overstimulatie van de zenuwcellen achterin het oog creëren. In de zomermaanden is goede oogbescherming met name voor deze kinderen belangrijk.

In de felle zon buitenspelen, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur, is niet geheel zonder risico. UV-straling kan mogelijk schade toebrengen aan de kwetsbare kinderogen en kan zelfs zorgen voor blijvend effect. Van alle oogkleuren lopen kinderen met blauwe ogen het meeste risico: deze oogkleur is extra gevoelig voor zonlicht.

Gevoeliger

De ogen van kinderen zijn gevoeliger voor de schadelijke UV-stralen dan die van volwassenen, omdat hun ogen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Geschat wordt dat 75 procent van de schadelijke straling het netvlies van kinderen raakt, vergeleken met 10 tot 20 procent voor volwassenen. Optometriste Simone Stad van Specsavers geeft aan dat een groot deel van de schade aan het oog door blootstelling aan de zon in de kindertijd wordt opgelopen: “Bij kinderen komt de meest schadelijke UV-straling door de lens van het oog heen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op beschadiging van het netvlies.” Het Oogfonds informeert dat oogschade die door UV-straling wordt opgelopen ertoe kan leiden dat kinderen later in hun leven mogelijk last krijgen van verschillende soorten oogziekten, zoals vroegtijdige ontwikkeling van staar.

Verbranding

Naast langdurige schade kan de sterke zomerzon tevens verbranding van het oog veroorzaken. Simone Stad: “Het heldere oogwit is erg gevoelig voor verbranding. Vooral als je je zonnebril vergeet of kinderen er geen dragen. Typische kenmerken van verbranding door de zon in het oog zijn toenemend ‘knijpen’ of wrijven en rode, tranende ogen. Als de schade al is opgetreden, helpen een zonnebril, zonnehoed en oogdruppels te verzachten en herstellen. Raadpleeg een arts als de situatie na een paar dagen niet verbetert of de symptomen ernstig zijn.”

Blauwe ogen gevoeliger dan donkere kleuren

“Blauwe, zeer lichtgrijze en groene ogen zijn gevoeliger voor fel zonlicht omdat er meer licht door de iris heen komt. Dit kan overstimulatie van de zenuwcellen achterin het oog creëren. Bruine en donkere ogen laten veel minder licht door en worden daardoor minder geprikkeld. Voor mensen met blauwe ogen is fel licht dus letterlijk ‘pijnlijker’ dan voor bruinogigen. Het dragen van een zonnebril ter bescherming is daarom een must voor zowel kinderen als volwassenen in de zomer. Zorg altijd voor een bril met CE-markering, zodat deze tegen UV-straling beschermt”, aldus Stad. Een zonnebril met CE-markering voldoet aan de Europese normen en beschermt tussen 99,5 – 100 procent van de UV-stralen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan