Tien jaar na de oprichting staat het Landelijk Expertisenetwerk Autisme Jonge Kind (AJK) nu op eigen benen. Tot nu toe zorgden de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en eerder Stichting Papageno voor de opbouw van het netwerk. Voortaan gaat het AJK zelfstandig verder als stichting.

Het AJK werd in 2013 opgericht met als missie om ervoor te zorgen dat alle kinderen met een verhoogd risico op een autismespectrumstoornis en hun gezinnen zo vroeg mogelijk passende hulp, dicht bij huis, kunnen ontvangen. “Het werk van het netwerk AJK is enorm belangrijk”, vertelt NVA-directeur Caroline Verkerk. Zij wijst erop dat ouders van kinderen met autisme zich vaak al vroeg zorgen maken, terwijl veel mensen in hun omgeving hun mening al klaar hebben over de opvoeding. “Voor deze ouders heeft de NVA de groei en ontwikkeling van het AJK graag ondersteund. Het is belangrijk dat er betrouwbare informatie en goed opgeleide professionals beschikbaar zijn voor gezinnen, en dat zij zich gesteund voelen als ze denken dat hun kind mogelijk ‘anders’ is.”

Meerwaarde

Het AJK heeft als bevlogen, aandrijvende kracht een innovatieve rol en bevordert samenwerking op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. De stichting richt zich in het bijzonder ook op ouders die niet zo gemakkelijk hun weg vinden binnen de hulpverlening.Op de website www.autismejongekind.nl is informatie te vinden voor ouders en professionals (voor ouders ook in het Engels, Turks en Arabisch). Voor professionals is scholing rond vroegherkenning ontwikkeld en de BEER-interventie (Blended E-health for children at Early Risk) met een speciale BEER-app.

De komende jaren legt het AJK nadruk op regionale samenwerking en implementatie van de BEER-interventie voor professionals, zodat nog meer gezinnen op tijd de juiste hulp ontvangen.

Advertentie

Tijdig de juiste zorg

Iris Servatius-Oosterling, voorzitter van het bestuur van het AJK, kijkt tevreden terug op de samenwerking met de NVA en Stichting Papageno. “Het was een vruchtbare en heel plezierige samenwerking. Ook op eigen benen hopen we samen met onze netwerkpartners mooie stappen te blijven zetten richting ‘op tijd de juiste zorg voor diegenen die dat nodig hebben’.”

Foto: v.l.n.r. Celal Andac (NVA), Wouter Staal (AJK), Iris-Servatius-Oosterling (AJK), Ineke Renée (AJK), Caroline Verkerk (NVA), Maarten Koese (AJK), Mieke van den Broek-Hanskamp (AJK) en Gerard Stolwijk (AJK). ​

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan