Een app maakt het binnenkort wellicht mogelijk een vroegtijdige diagnose van autisme te stellen. Dit gebeurt door de oogbewegingen van peuters te analyseren. De app kan zo een goedkope en makkelijk inzetbare screeningmethode blijken.

Het menselijke brein heeft vooral aandacht voor sociale signalen. Bij mensen met autisme ligt dat anders: zij kijken veel meer naar voorwerpen dan naar mensen. Dat laat onderzoekers toe om autisme vast te stellen bij kinderen. Ze laten hen naar sociale stimuli kijken en volgen daarbij hun oogbewegingen. Door vervolgens te analyseren waarop hun blik vooral blijft rusten, kan al dan niet een diagnose worden gesteld.

Tot nu toe kon dergelijk onderzoek alleen in een labomgeving gebeuren. De apparaten voor de tests zijn erg duur en alleen te bedienen door getraind personeel. Daar komt binnenkort verandering in. Geraldine Dawson, directeur van het Autism Centre of Excellence aan Duke University, ontwikkelde een app waarmee ze het onderzoek via een gewone smartphone of tablet kan uitvoeren.

Snelle interventie

Dawson maakte filmpjes waarin bijvoorbeeld een man te zien is die bellenblaast. De man is altijd aan de linkerkant van het scherm te zien, terwijl de bellen die hij blaast vooral aan de rechterkant in beeld komen. Dawson liet 993 peuters van 16 tot 38 maanden oud naar de video’s kijken op een smartphone. Via de camera van het toestel kon de app de oogbewegingen van de peuters registreren.

Uit de resultaten bleek dat peuters bij wie later geen autisme werd vastgesteld, het hele beeld scanden en meestal bleven hangen bij de man. De veertig peuters die later autistisch bleken te zijn, hadden dan weer vooral aandacht voor de bellen.

De resultaten moeten nog worden bevestigd in grotere studies, maar de app kan op termijn een goedkope en makkelijk inzetbare screeningmethode blijken. Hoe vroeger autisme wordt opgespoord, hoe sneller een interventie kan starten.

Hier is het originele artikel te lezen: https://asdetect.org

 

Bron: eoswetenschap.eu

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan