Jonge kinderen eten twee keer zoveel suiker als aanbevolen

0
829

Al halverwege het jaar halen kinderen tussen 4-8 jaar gemiddeld hun suikerlimiet voor een heel jaar. Dit betekent dat ze nu al hun totale suikerinname voor het hele jaar op hebben. Kinderen van 1-3 jaar halen op 10 augustus hun jaarlijkse limiet. Met de Suikermaxdag vraagt voedselwaakhond foodwatch aandacht voor de overconsumptie van suiker.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan dat maximaal 10% van de dagelijkse energie-inname (calorieën) uit vrije suikers mag bestaan. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in fruit, groente en zuivel zitten vallen niet onder vrije suikers. Kinderen van 4-8 jaar zitten in Nederland gemiddeld op 19,5%, bijna het dubbele! Ze krijgen dagelijks twee keer zoveel suiker binnen als wordt aanbevolen.

Meer informatie over de berekening van Suikermaxdag vind je in deze factsheet.

Bronnen

Volgens het RIVM komt iets meer dan de helft van alle geconsumeerde toegevoegde suikers uit suiker en snoepgoed (28,1%) en niet-alcoholische dranken (23,6%). Koek en gebak (19%), zuivel (13,6%) en sauzen en smaakmakers (6,8%) dragen ook hun steentje bij. Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar ons suikeroverschot vandaan komt. Bewerkte producten die handig, snel of lekker zijn zitten dus vaak boordevol suiker. Zelfs producten die gepresenteerd worden als ‘gezond’, of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker! Op de website van foodwatch staat een overzicht van ‘gezonde’ producten waar veel suiker in zit.

Wat kunnen we hiertegen doen?

Foodwatch benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor het verminderen van suikerinname niet bij de consument ligt, maar bij voedselproducenten. En in het verlengde daarvan bij de overheid, die wetten en regels zou moeten opstellen (en uitvoeren) die ervoor zorgen dat het beschikbare voedsel in de supermarkt gezonder wordt. Foodwatch voert verschillende campagnes om ervoor te zorgen dat de producten in de schappen gezonder worden, en het makkelijker wordt gemaakt om gezond te eten, zoals:

Bron: foodwatch.org/nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here