Hoe ondersteun je een kind dat moeite heeft met taal? Kentalis organiseert bijeenkomsten om kinderopvangprofessionals te informeren over een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en oefeningen en handvatten te geven om de taal van het jonge kind te stimuleren.

Bij een aanzienlijk deel van de kinderen verloopt de taalontwikkeling niet voorspoedig, zei hoogleraar pedagogiek Elma Blom laatst. “Zo heeft ongeveer 7% van de 5-jarigen een persistente taalontwikkelingsstoornis. Voor hen is taalleren, zonder dat daar een duidelijke aanwijsbare oorzaak voor is, extreem moeilijk.”

Rol professionals

De rol die professionals in de kinderopvang hebben, waar de eerste stappen in de taalontwikkeling gezet worden, is daarom uitermate belangrijk. “Pedagogisch medewerkers en leerkrachten moeten ervan doordrongen zijn dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de taalontwikkeling van kinderen”, aldus Blom. “Een minder voorspoedige taalontwikkeling is een factor die de publieke gezondheid kan bedreigen, omdat het serieuze consequenties heeft voor de ontwikkelingskansen van kinderen.

Kenniscafé’s en evenementen

Om professionals hierbij te ondersteunen, krijgen zij tijdens de TOS-bijeenkomsten theorie, oefeningen en handvatten om de taal van het jonge kind te stimuleren. Afhankelijk van de vragen die er zijn, wordt dieper ingegaan op onderwerpen als taalachterstand, meertaligheid en slechthorendheid.

Locaties en data:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan